Lumina trupului

Devoțional femei 19 octombrie 2017

„Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină. Dci dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric.” Matei 6:22.23

Ochii descoperă cele mai adânci sentimente sau emoţii: dragoste, bucurie şi speranţă, dar şi mânie, tristeţe şi teamă. Astfel de emoţii eliberează hormoni, în special adrenalină, noradrenalină şi cortizon din glandele suprarenale. Expunerea la frig, foame, organisme care produc boală, rănire, lipsă de somn etc., toate produc aceeaşi reacţie. Animalul experimental (sau persoana) se adaptează prin mărirea suprarenalelor şi secretarea de mai mulţi hormoni. Dacă nu se întâmplă nimic care să micşoreze stresul, hormonii în exces devin dăunători.

Stilul de viaţă tipic modem, cu luptele lui neîncetate şi cereri autoimpuse, determină ca anxietatea cronică să pară sănătoasă. O astfel de „lipsă a bucuriei” determină multe boli, cum ar fi: hipertensiunea, angina pectorală, ulcerele peptice, scaune iritabile, migrene, insomnii şi alte boli legate de stres.

Nici interiorul ochiului nu este imun. Corioretinopatia centrală seroasă (CCS) este o boală legată puternic de tipul A de personalitate. Aceşti oameni sunt foarte motivaţi, nerăbdători şi ambiţioşi. Pacientul tipic este un om de afaceri sănătos, cu tulburări de vedere severe. Teste speciale arată o scurgere mică în spatele ochiului, cu lichid clar adunându-se ca într-o bătătură în spatele retinei. CCS este rareori serioasă şi de obicei nu are nevoie de tratament. Deseori, schimbarea stilului de viaţă determinată de vederea slabă permite scurgerii să se închidă şi fluidul se resoarbe. Ştiinţa a dovedit legătura cu stresul când injecţii cu adrenalină au produs CCS la animale experimentale.

Interesant, textul de astăzi este din Predica de pe Munte, apărând între „strângeţi comori în ceruri” şi „nu vă îngrijoraţi de hrană, haine sau viaţă”. Porunca împotriva poftei decretează în realitate că trebuie să fim mulţumiţi. Fericirea nu se află în a primi ceea ce vrei, ci în a dori şi accepta ceea ce primeşti.

Instrucţiunile lui Dumnezeu nu ne limitează bucuria, nici nu ne restrâng libertatea, ci ne oferă cea mai bună îndrumare pentru a atinge o mulţumire completă. „Orânduirile Domnului sunt fără prihană şi înveselesc inima: poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii” (Psalmul 19:8). Un semn mare de pe o uşă dintr-o biserică locală spune totul: „Când ai citit ultima dată instrucţiunile de folosire a organismului tău?”

Chiar interiorul ochiului o va arăta.

Dacă cineva ţi-ar verifica sănătatea fizică sau spirituală, uitându-se astăzi în ochii tăi, ce vor arăta „luminile corpului”?

Izak Wessels

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro