Mai scurtă cu opt ani

M-a scos din groapa pieirii…, mi-a pus picioarele pe stâncă şi mi-a întărit pașii. Psalmii 40:2
Prea multe kilograme în plus scurtează viața cu până la opt ani. Obezitatea și obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranța de viață și cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susține un studiu încheiat recent, condus de profesorul Steven Grover, de la Universitatea McGill (Montreal), și publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology. Cercetarea este rezultatul unei modelări matematice, pornind de la o vastă bază de date americane („NHANES”), care conține datele a mii de adulți, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani. Rezultatele sunt clare: dacă o persoană este supraponderală de tânără, impactul asupra sănătății sale va fi mai important.
E adevărat că reducerea obezității, de la un punct înainte, nu mai poate fi realizată doar prin voința și efortul celui în cauză; este nevoie de asistență specializată pe mai multe planuri, inclusiv consiliere psihologică. Este destul de cunoscut faptul că, atunci când un om consumă în exces și necontrolat prea multă mâncare, este semnul că în acest fel își caută rezolvare la probleme de ordin emoțional, stres etc.
Biblia face foarte des recomandări în privința modului echilibrat de viață. Există și o soluție metaforică, dar grăitoare: „Când stai la masa celor bogați, pune-ți un cuțit în gât”, adică înfrânează pofta care te mână.
La exces greu de controlat se ajunge treptat și de cele mai multe ori din cauza ideii că puțin nu face rău. Pașii mici sunt cei care ne conduc spre o vale din care este foarte greu să revenim. Pentru coborâre și decădere nu e nevoie de niciun efort, ci doar de delăsare. În schimb, orice pas făcut spre revenire cere muncă înzecită și perseverență. Niciuna dintre acestea nu sunt în firea noastră, așadar, este nevoie să le primim, cerându-le de Sus.
De gândit astăzi:
Nu există un punct prea jos din care puterea lui Dumnezeu să nu ne poată ridica; El promite și credință pentru cel îndoit, și ajutor pentru cel slab. Rugăciunea este ușa prin care El poate interveni în viața noastră.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro