Mai strălucitoare ca miezul zilei

Zilele tale vor străluci mai tare decât soarele la amiază, întunericul tău va fi ca lumina dimineţii. – Iov 11:17
Al nouălea şi cel mai cumplit simptom al depresiei este gândul morţii – ideea de a-ţi lua viaţa care poate duce câteodată la tentative de suicid sau chiar la suicid. Persoana care se luptă cu depresia gravă suferă într-un asemenea grad încât moartea pare să fie singura soluţie.
Personaje biblice alese de Dumnezeu, cum au fost Moise, Ilie şi Iona, şi-au dorit moartea în momentele critice ale misiunii lor şi I-au cerut lui Dumnezeu să le lase să moară (Numeri 11:14; 1 împăraţi 19:4; Iona 4:8). Nimeni nu este scutit de disperare, care este o armă folosită de Satana pentru a distruge bărbaţi şi femei. Din fericire, când venim la Dumnezeu şi cerem viaţă, nu moarte, El ne-o pune la dispoziţie, după cum spune şi psalmistul: „Sufletul meu este lipit de ţărână: înviorează-mă după făgăduinţa Ta!” (Psalmii 119:25). Psalmistul repetă cererea „înviorează-mă” de nu mai puţin de opt ori în Psalmul 119. Este dorinţa tuturor fiinţelor umane să aibă viaţă, şi încă nu una scurtă, ci una abundentă, ca aceea pe care a promis-o Isus: „Eu am venit ca oile Mele să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10).
Textul de astăzi constituie o promisiune de încurajare şi de speranţă pentru cei care nu mai găsesc un rost în viaţa lor şi încep să creadă că moartea ar fi o soluţie mai bună. Scripturile ne asigură că viaţa copiilor lui Dumnezeu va fi mai strălucitoare decât miezul zilei şi, chiar dacă se mai umbreşte uneori, va fi ca dimineaţa, întunericul este asociat cu depresia atât în sens figurat, cât şi în sens propriu. De fapt, depresia sezonieră este o realitate deloc neglijabilă în ţările situate departe de ecuator, unde orele de lumină naturală pe timpul iernii sunt prea puţine. Lipsa de lumină solară agravează simptomele în lunile de iarnă, când nopţile sunt lungi, iar zilele, scurte. Rata acestui tip de depresie variază în funcţie de latitudine. De exemplu, rata depresiei în Florida este de 1,4% pe an, în timp ce la 2 000 de kilometri mai la nord, în New Hampshire, aceasta este de 9,7%.
Unul dintre cele mai practice tratamente pentru depresia sezonieră este un dispozitiv cu lumină fluorescentă, care le furnizează lumină strălucitoare pacienţilor acasă la ei. Ei se plasează în faţa acestor dispozitive sau îşi desfăşoară activităţile expuşi la această lumină, astfel că depresia se diminuează. Dar există o lumină infinit mai puternică şi mai eficientă: Isus Hristos însuşi – „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8:12).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro