Metoda lui Dumnezeu

„Eu, zice Domnul, te voi învăța și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta.” (Psalmii 32:8)
Ascultă ediția audio aici.
S-au scris nenumărate cărți de educație, de creștere a copilului, de relaționare socială, de dezvoltare personală, dar, ca pedagogi sau părinți, uităm să privim uneori la metoda de educare pe care o propune și o aplică Dumnezeu în relația Lui cu noi și pe care o găsim atât de frumos prezentată în Biblie.
Și noi suntem copii și, dacă încercăm să privim la relația cu Tatăl nostru, putem descoperi anumite principii simple care ne-ar fi de foarte mare folos în raportarea la copiii noștri.
Dumnezeu spune că ne învață, adică ne oferă informații teoretice; avem la îndemână Cuvântul Lui. Este primul pas în educație: înainte de a avea așteptări, trebuie să oferim. Nu putem pretinde ca cineva să-L cunoască dacă nu îi oferim manualul inspirat de El.
Al doilea lucru pe care-l face este să ne arate calea; El nu doar ne îndrumă în direcția potrivită, ci este și cel care face primul pas, iar eu fac ceea ce L-am văzut pe El făcând. El ne-a iertat ca să putem ierta, ne-a iubit ca să putem iubi, S-a jertfit ca să putem fi altruiști, a luptat și a biruit ca și noi să luptăm și să biruim. El nu ne dă ordine, ca să executăm, ci ne arată, ca să-L putem imita.
În al treilea rând, ne sfătuiește și are privirea îndreptată spre noi, ca un părinte care își învață copilul să meargă pentru prima oară cu bicicleta fără roți ajutătoare – merge la pas cu el, este atent la toate detaliile (echilibru, viteză, viraje) și este gata să intervină dacă e nevoie. Unii cred că cea mai bună metoda ca cineva să învețe să înoate este de a-l arunca în apă pe nepregătite. Poate ar fi mai mulți înotători dacă am renunța la metoda aceasta brutală și spartană și am aplica metoda lui Dumnezeu.
Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui!
Provocare:
Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!
Edmond Lucaciu
Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro