Momente delicate

„Femeia I-a răspuns: «N-am bărbat.» Isus i-a zis: «Bine ai zis că n-ai bărbat. Pentru că cinci bărbați ai avut; și acela pe care-l ai acum nu-ți este bărbat. Aici ai spus adevărul.»” (Ioan 4:17,18)
Ascultă ediția audio aici.
Sunt momente în care, din loialitate față de Dumnezeu și dragoste față de celălalt, trebuie să îl înfrunți pe aproapele tău. Momente în care trebuie să pătrunzi în cotloanele întunecate ale existenței unui tânăr răvășit de prea multe căderi în păcat. Momente în care trebuie să atingi aspecte din viața celuilalt care sunt asemenea unor răni supurante. Momente delicate, încărcate de vulnerabilitate maximă.
Astfel de clipe a trăit samariteanca întâlnită de Isus Hristos. Fără să anticipeze ce avea să se întâmple în acea după-amiază toridă, s-a pomenit în mijlocul unei discuții sensibile cu un străin. S-a cutremurat când și-a dat seama că o mână misterioasă întorcea paginile din istoria vieții ei și scotea la iveală lucruri pe care le credea ascunse pentru totdeauna. Răspunsul ei: „N-am bărbat”, prin care încerca să evite orice discuție pe acest subiect, I-a oferit lui Isus ocazia să pătrundă și mai adânc în trecutul mizerabil al vieții ei.
Modul în care Isus avea să se raporteze la trecutul ei rușinos urma să influențeze întreg parcursul vieții ei viitoare. În acest moment crucial, Isus are grijă să strecoare o apreciere față de acest suflet care se aștepta mai degrabă la ocară: „Bine ai zis […]. Aici ai spus adevărul.” Câtă delicatețe, iubire și compasiune manifesta Isus! Astfel, femeia a fost convinsă că acest străin care citea tainele vieții ei îi era totodată și prieten plin de milă și iubire. În timp ce curăția prezenței Lui îi condamna păcatul, El nu rostea niciun cuvânt de acuzare. Continua să îi vorbească mai degrabă despre harul care-i putea înnoi sufletul.
Învăț o lecție importantă din această întâlnire a lui Isus cu samariteanca. Acceptarea tratamentului de către cel greșit ține de modul în care îi atingi rănile dureroase. Dacă în aceste clipe delicate reușești să strecori o apreciere punctuală, l-ai câștigat.
Doamne, ajută-mă să conștientizez că prin cuvintele mele pot influența destinul veșnic al tinerilor!
Provocare:
Când ți se pare că nu-i nimic de apreciat, apreciază ceva!
Iulian Condrachi
Conferința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro