Necazuri cu binecuvântare

Devoțional zilnice 10 mai 2018

Au fost viteji în războaie. – Evrei 11:34

Forţele armate tocmai invadaseră teritoriul Olandei. Vineri după-amiază, 10 mai 1940, guvernatorul general al Indiilor de Est Olandeze a anunţat prin radio că toţi bărbaţii germani cu vârsta peste şaisprezece ani din colonii trebuiau să fie arestaţi. Ca adventist misionar german în acea zonă, Siegfried H. Horn (1908–1993) ştia că putea fi încarcerat în orice clipă. Chiar şi aşa, în acea seară a mers cu motocicleta la biserică şi a predicat despre „Suferinţele lui Isus”. De îndată ce s-a întors acasă, a venit poliţia. El a fost arestat şi nu a mai văzut-o pe scumpa lui soţie mai bine de şase ani!

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horn a fost prizonier de război al olandezilor, mai întâi în Indonezia şi apoi al englezilor, în India. Având acces la cărţi, Horn şi-a perfecţionat în închisoare aptitudinile sale în limbile Bibliei şi acolo i-a învăţat şi pe colegii lui de închisoare.

După război, el a imigrat în Statele Unite, unde şi-a continuat educaţia. Pentru o scurtă vreme a studiat cu profesorul William A. Albright în timp ce era la Universitatea „John Hopkins”, în 1951, şi a obţinut doctoratul în egiptologie de la Universitatea din Chicago.

Timp de 25 de ani, dr. Horn a predat arheologie şi istoria antichităţii la Institutul Teologic Adventist de Ziua a Şaptea de la Universitatea Andrews. El a scris mai multe articole introductive şi comentarii la cărţile Geneza, Exodul, Ezra şi Neemia în Comentariile biblice AZŞ, a fost autorul principal al Seventh-day Adventist Bible Dictionary, a iniţiat programele doctorale la institut, a fondat Muzeul Arheologic „Siegfried H. Horn”, a fost redactorul-şef fondator al jurnalului Andrews University Seminary Studies şi a iniţiat şi condus săpăturile arheologice de la Tell Hesban (Hesbonul biblic) din Iordan.

Crizele nu au întotdeauna rezultate negative. Acestea pot aduce noi începuturi şi o direcţie nouă în viaţă. Deşi unii oameni cad victime circumstanţelor dezastruoase, alţii le folosesc într-un fel sau altul în avantajul lor. Lui Horn, anii petrecuţi ca prizonier de război i-au schimbat întreaga carieră. Nu trebuie să priveşti crizele din viaţa ta ca pe nişte ziduri obstructive, ele pot să fie doar nişte trepte mai înalte spre un viitor mai strălucit. Nu uita: Tu poţi „totul prin Hristos, care te întăreşte” (Fil. 4:13)!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro