Noul întâi născut

Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Șilo. – Geneza 49:10
De la mărturisirea greșelilor în ce privește relația sa cu Tamar (Geneza 38:26), rolul lui Iuda în casa lui Iacov devine din ce în ce mai proeminent. Îl vedem convingându-și tatăl să-l lase pe Beniamin să călătorească în Egipt (după ce Ruben, întâiul născut, încercase fără succes același lucru). Devine principalul negociator cu ministrul egiptean [Iosif], când acesta le spune că Beniamin nu se poate întoarce acasă. El vorbește convingător și umil, oferindu-se sclav în locul lui Beniamin (Geneza 44). Apare ca liderul familiei când tatăl său îl trimite la Iosif să îl anunțe de sosirea lor în Gosen (Geneza 46:28).
Punctul culminant al istoriei lui Iosif și a neamului său este dezvăluit în capitolul 49 din Geneza. Aici găsim cuvintele profetice ale lui Iacov, pe patul de moarte, pentru fiecare dintre fiii săi. În dreptul unora, el a pronunțat binecuvântări, în dreptul altora, blesteme. Pe unii îi leagă de victorii în bătălii, pe alții, de anumite trăsături de caracter. Unora le dedică un paragraf, altora, doar un rând. Cele mai lungi declarații sunt despre Iuda și despre Iosif. Ambele sunt binecuvântări. Cu siguranță, Iuda este cel care primește titlul de întâi născut. Iuda este cel onorat cu autoritate peste frații săi, obținând cele mai mari victorii și stăpânind Iudeea. Numele seminției sale (Yehudim) este unul dintre cele folosite pentru identificarea poporului său în întregime: poporul iudeu/iudeii.
Sigur că înțelesul este și mai puternic pentru creștini, deoarece, așa cum am văzut în versetul de astăzi, autoritatea nu-i va fi luată lui Iuda până la venirea lui Mesia (Șilo), care va înfrânge moartea și păcatul pentru a salva omenirea pentru totdeauna. Din punct de vedere genealogic, Isus din Nazaret avea să se nască din urmașii lui Iuda, prin fiul său Fares și nepotul său Esron și așa mai departe, până la Iosif și Maria, părinții pământești ai lui Mesia.
Ce lecții absolut inspiratoare găsim în viața lui Iuda! Un om care și-a părăsit familia ca să trăiască o viață contrară planului divin. Totuși, când și-a mărturisit greșelile, Dumnezeu a preluat controlul și a continuat să-l folosească pentru a face mult bine. Este foarte adevărat proverbul spaniol: „Dumnezeu scrie drept cu linii strâmbe.”
Adu-ți aminte că, deși ai făcut sau faci greșeli grave, Dumnezeu va pune în ordine paginile tale dezordonate, dacă îți mărturisești greșelile.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro