Nu putem fi neutri

„Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea, ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție.” (1 Timotei 4:12)
Ascultă ediția audio aici.
Foarte mulți oameni au impresia că, atunci când nu au nicio părere sau nu spun nimic, lasă lucrurile neatinse și cred că persoanele de lângă ei nu sunt influențate de atitudinea lor. Unii nu spun sau nu vor să manifeste dispreț față de tineri, dar prin simplul fapt că neglijează să-i implice sau să colaboreze cu ei în lucrarea de proclamare a Evangheliei dau pe față această atitudine de superioritate.
Nu este ușor să las pe altcineva să facă un lucru pe care cred că eu îl pot face cel mai bine, pentru care m-am străduit atâta timp și pentru care am luptat cu toată puterea ca să ajungă în grija mea.
Probabil acest tip de gândire ne duce în ispita de a nu permite ca tinerii să fie pilde pentru prietenii lor, ci încercăm să fim noi pilde pentru toți. Dar nu se poate așa. Nici Pavel nu putea fi în toate bisericile în același timp, de aceea l-a sfătuit pe tânărul Timotei să-i lase pe cei care doresc să pară atotputernici și nemuritori și să fie un exemplu atât pentru cârcotași, cât și pentru generația lui.
Este nevoie să-i ajutăm pe tineri să iubească valorile la care ținem, iar acest lucru nu se va realiza nici prin impunere, nici prin dispreț, ci doar prin exemplu personal. Eram la ușa unei biserici în timp ce ieșea o familie cu doi copii la sfârșitul serviciului divin. Fără să vreau, am auzit discuția dintre copil și părinte, în care copilul spunea cu un entuziasm și o bucurie de neastâmpărat cât de important s-a simțit pentru că l-au lăsat să ducă printre rânduri coșulețul pentru colectă. Era așa de fericit că el cu mâna lui a strâns darurile pentru Dumnezeu. Cât de greu poate fi să le oferim ocazii de slujire tinerilor din comunitatea noastră?
Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus!
Provocare:
Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!
Edmond Lucaciu
Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro