Numai 11 locuitori

Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul! Matei 5:5
Când nu pescuiește calamari sau nu-și face de lucru în grădină, regele din Tavolara își privește mândru insula cu cei 11 locuitori temporari și cele 100 de capre de munte. Tavolara se află la sud de faimoasa Costa Smeralda a Sardiniei. E o insulă singuratică, mai degrabă un munte care răsare din mare. Nu există șosele sau hoteluri, iar singura zonă locuibilă e o limbă de nisip alb, ce poate fi măsurată fără efort cu pasul. Regele Antonio Bertoleoni, cunoscut ca Tonino, un pescar de 83 de ani, deține și singurul restaurant de pe insulă. Tavolara este cel mai mic regat locuit din lume. În ultimii 22 de ani, Tonino și-a condus regatul de 5 km pătrați în pantaloni scurți și sandale. „Sunt, probabil, cel mai fără pretenții rege din lume”, declară Tonino. „Singurul privilegiu de care mă bucur e faptul că am mesele gratuite.”
În firea omului este și dorința de a fi stăpân undeva, pe ceva. Unii oameni își doresc să fie stăpânii altora; o altă parte își doresc să fie stăpâni pe multe locuri și proprietăți. Pentru o altă parte există dorința de a fi rege în familie.
Unele astfel de dorințe se îndeplinesc, iar altele rămân ca iluzie ori simplu vis imposibil.
Biblia vorbește despre un regat și mai mic decât Tavolara. E vorba despre o cetate ce poate fi stăpânită cu greu, și aceea este inima noastră. Cine se poate stăpâni pe sine este capabil să domnească și peste cetăți întregi; iar cine își poate înfrâna limba este ca un adevărat rege. Din câte se pare, omului îi este mai ușor să stăpânească peste alții decât să fie propriul lui stăpân și să mai fie și ascultat. Ceea ce este foarte sigur e faptul că un om care nu găsește cheia stăpânirii de sine nu va găsi nici drumul spre adevăratul regat al lui Dumnezeu, nu pentru că Dumnezeu ar pune bariere, ci pentru că omul nestăpânit nu are niciun fel de orientare spirituală, se vede numai pe sine și nimic altceva.
De gândit astăzi:
În orice ținută ai vrea, fă zilnic exercițiul de a-ți porunci diverse lucruri și străduiește-te să le faci. Dacă te simți dominat de slăbiciuni, de obiceiuri și de gânduri răzvrătite, cere ajutor Regelui atotputernic. El te va ajuta să cucerești regatul inimii, al limbii și al ochilor tăi. Când vei fi biruitor, vei observa că lumea întreagă este a ta.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro