Odihna

Da, numai în Dumnezeu mi se încrede sufletul; de la El îmi vine ajutorul. – Psalmii 62:1
Odihna adecvată joacă un rol-cheie în controlul stresului şi anxietăţii. De asemenea, reduce efectele negative ale stresului şi anxietăţii asupra sănătăţii fizice a omului.
Odihna săptămânală a făcut obiectul literaturii academice. Potrivit cercetătorilor Margaret Diddams, Lisa Klein Surdyk şi Denise Daniels, de la Universitatea Pacific Seatle (SUA), este în creştere interesul pentru existenţa unei zile de odihnă săptămânale, în vederea contracarării culturii noastre consumeriste, a epuizării şi a dispariţiei delimitării dintre muncă şi celelalte domenii ale vieţii. În articolul „Redescoperirea modelelor de păzire a Sabatului: Implicaţii pentru bunăstarea psihologică”, aceştia au identificat trei modele de respectare a odihnei săptămânale cu implicaţii asupra stării de bine. Modelele sunt: a) Segmentarea vieţii – împărţirea primară a timpului pentru crearea unei pauze (ex., şase zile de muncă şi una de odihnă); b) Semnificaţia – implică găsirea unei semnificaţii pozitive şi religioase în segmentarea vieţii şi c) Sabatul integrat – Sabatul este celebrat ca un sistem integrat de convingeri, compus din odihnă, meditaţie şi dezvoltarea relaţiilor.
Dintr-un alt punct de vedere, proeminentul doctor Osamu Itani, de la Şcoala de Medicină a Universităţii Nihon, din Japonia, a investigat conexiunea dintre odihna săptămânală şi un număr de boli determinate de stilul de viaţă. După analizarea fişelor medicale a peste 30 000 de bărbaţi, pe o perioadă de şapte ani, el a descoperit că munca doar la ore regulate şi odihna săptămânală pot contribui la prevenirea acestor boli.
Dincolo de beneficiile fizice şi sufleteşti ale odihnei din Sabat, să ne bazăm pe Dumnezeu, să avem zilnic credinţă în El şi să credem în Cuvântul Său sunt necesităţi pe care prea puţini le iau în considerare. Punându-ne încrederea în El, putem avea pace şi speranţă în mijlocul adversităţilor şi suferinţei. De aceea, Biblia ne spune: „Să lucrezi şase zile, să-ţi faci tot lucrul tău, dar ziua a şaptea este ziua de odihnă” (Exodul 34:21). Ziua a şaptea identificată ca Sabat a fost binecuvântată şi sfinţită (pusă deoparte) de Dumnezeu încă de la creaţie (Geneza 2:3).
Te invităm astăzi să găseşti odihna absolută în repausul pe care ţi-l oferă Dumnezeu, în mijlocul agitaţiei şi neliniştii vieţii. De asemenea, te încurajăm să-ţi faci un plan de odihnă săptămânală de Sabat. Vei vedea că şi cea mai mare tulburare poate fi domolită când te bazezi cu încredere pe Dumnezeu. Apoi poţi să spui: „Da, numai în Dumnezeu mi se încrede sufletul; de la El îmi vine ajutorul.”

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro