Opt piloni ai bucuriei

Şi voi… bucurați-vă şi veseliți-vă în Domnul Dumnezeul vostru, căci El vă va da ploaie la vreme, vă va trimite ploaie timpurie şi târzie, ca odinioară. Ioel 2:23
Mulți gânditori sunt preocupați de fericire și derivatele ei – bucuria, pacea, liniștea, mulțumirea. Între cei preocupați de subiect este și destul de celebrul Dalai Lama, liderul tibetan. Recent, Dalai Lama împreună cu un alt gânditor, Desmond Tutu, au definit opt piloni ai bucuriei: patru vin din minte (perspectivă, smerenie, umor și acceptare), iar patru vin din inimă (iertare, recunoștință, compasiune și generozitate). Meritul gânditorilor este acela că fac o sinteză și formulează în câteva concluzii, chiar în câteva cuvinte, realitatea posibilă.
Preocuparea pentru fericire nu este o temă nouă sau doar o preocupare a gânditorilor din lume, ci a fost mereu o preocupare a lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură găsim nu doar concluzii, ci soluții, rețeta fericirii. Există o listă spusă chiar de către Mântuitorul în Evanghelia după Matei, capitolul 5. O parte dintre porunci prezintă condiții, căi spre fericire. Fiecare mesaj al Învățătorului era de fapt prezentarea unei căi pentru ca omul să poată fi fericit. El a stabilit ordinea priorităților și a lucrurilor cu adevărat esențiale pentru fericire; a oferit motive ce trebuie să fie la temelia fericirii noastre. El Se oferă pe Sine ca Lumina, Pacea, Apa Vie, Pâinea Vieții, Calea noastră și Ușa de intrare în Împărăția Lui. Ce altceva ar mai trebui și nu avem primit de la El și prin El? Doar cineva care fuge de fericire și care nu înțelege ce este ea ar putea căuta în altă parte. Nu e greșit să descoperim că și marii oameni sunt preocupați de aflarea fericirii; nu e nimic deplasat să facem propriile noastre descoperiri și concluzii, dar esențialul există: fericirea are strânsă legătură cu Dumnezeu. Prin puterile sau greșelile lui, un om poate fi euforic sau drogat; poate fi ignorant sau inconștient; poate fi naiv sau beat, dar fericit nu poate să fie decât lângă și cu ajutorul lui Dumnezeu.
De gândit astăzi:
Un adevăr foarte vechi spune că fericirea nu este un accident. Ea trebuie cultivată, udată, păzită și crescută ca o plantă. Nimic nu crește la întâmplare decât buruienile și uscăciunea. Pentru toate celelalte trebuie voință, rugăciune și putere. Dacă te simți fericit, prețuiește acest lucru și veghează la păstrarea lui; dacă te simți nefericit, caută direcția care duce spre Dumnezeu. Dacă te vei îndrepta spre El, în mod sigur te vei îndrepta spre fericire.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro