„Păcatele îţi sunt iertate”

Şi iată că l-au adus un slăbănog, care zăcea într-un pat. Isus le-a văzut credinţa şi a zis slăbănogului: „Îndrăzneşte, fiule! Păcatele îţi sunt iertate.” – Matei 9:2
Tensiunile prin care trecuse în ultimii ani îi afectaseră Graţielei sănătatea până la punctul în care suferea întregul ei organism. Membrele o dureau intens şi, în diferite părţi ale corpului, îi apăruseră umflături semnificative. Durerea i se amplifica din cauza remuşcărilor, deoarece considera să suferinţele ei erau rezultatul greşelilor din trecut. Nu încercase niciodată să ajungă la biserică, fiindcă era tratată cu neîncredere şi răceală. Nevoia de diminuare a durerilor fizice şi mintale era nesemnificativă în comparaţie cu nevoia de acceptare şi iertare divină. Dacă ar fi putut măcar să audă aprobarea Cerului! Ea tânjea după pace şi iertare.
Aceeaşi nevoie era trăită şi de paraliticul din Capernaum, când prietenii l-au adus la Mântuitorul. În acele vremuri, bolile erau considerate o dovadă a pedepsei divine pentru păcate şi de aceea bolnavii erau „lăsaţi în seama mâniei divine”. Ce convingeri crude aveau acei oameni! Şi ce deosebire faţă de Fiul lui Dumnezeu! Este interesant de notat că omul paralizat dorea să ajungă în locul unde era Isus, dar câţiva nu l-au lăsat. Din fericire, cu ajutorul câtorva prieteni, el a fost coborât prin acoperişul casei cu o targă. Şi, ca o muzică sublimă, el a auzit o voce dulce: „Fiule, îndrăzneşte! Păcatele tale sunt iertate.”
Acela care cunoaşte cele mai adânci gânduri citeşte inima suferindului şi îi aduce speranţă prin intermediul iertării. El citeşte de asemenea gândurile celor care considerau că o asemenea iertare era o blasfemie. Apoi, ca să-i ajute să-şi înfrângă îngrijorările, El le dă dovada puterii Sale vindecătoare: „Pentru ce aveţi gânduri rele în inimile voastre? Căci ce este mai lesne? A zice: «Iertate îţi sunt păcatele» sau a zice: «Scoală-te şi umblă»? Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte păcatele – «Scoală-te», a zis El slăbănogului, «Ridică-ţi patul şi du-te acasă». Slăbănogul s-a sculat şi s-a dus acasă” (v. 4-7).
Vindecarea spirituală din păcat este o nevoie pe care o are întreaga omenire: cei care suferă cel mai mult nu sunt cei mai mari păcătoşi; clerul nu are autoritate să ierte. Cel care le citeşte inimile şi unora, şi altora vrea să încurajeze pe oricine să caute iertarea. Fără să facă favoritisme, ci cu har şi compasiune, El repetă aceleaşi cuvinte: „Îndrăzneşte, fiule, păcatele îţi sunt iertate.”

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro