Plăcere din belșug

„Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse și desfătări veșnice, în dreapta Ta.” (Psalmii 16:11)
Ascultă ediția audio aici.
Dramaturgul și poetul Oscar Wilde a sfidat deschis valorile societății victoriene. Opera lui literară a alimentat filozofia umanistă de tipul „dacă-ți produce plăcere, fă-o”, care domină și azi societatea noastră și viața multor tineri. În romanul Portretul lui Dorian Gray, ne este prezentată povestea vieții unui tânăr care dorea să trăiască la maximum orice plăcere, iar consecințele destrăbălării sale să nu se răsfrângă asupra sa, ci asupra portretului său, pictat de pictorul Basil Hallward. Dorința lui s-a împlinit. Portretul a fost aruncat în podul casei, iar tânărul a pornit aventura. Într-o zi, artistul a venit la Dorian să vadă tabloul, care arăta deplorabil. În zadar l-a implorat pe Dorian să se îndrepte. Necăjit de dojana primită, cu o lovitură de pumnal, Dorian l-a ucis pe artist, după care a înfipt cuțitul în pânza tabloului. Atunci, cu un țipăt îngrozitor, s-a prăbușit mort la pământ.
Mulți tineri se întreabă: „De ce ne-a așezat Dumnezeu într-o lume plină de plăceri dacă nu le putem gusta pe toate?” Unii privesc credința ca pe o mare barieră în calea fericirii. Cred că Dumnezeu se bucură să ne vadă triști, chinuindu-ne, și de aceea interzice prin intermediul legii morale plăcerea. Nimic nu este mai fals decât această descriere a lui Dumnezeu. Biblia ne spune: „Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse și desfătări (plăceri) veșnice, în dreapta Ta.”
Plăcerea nu este invenția noastră, ci a lui Dumnezeu, însă a ne bucura de ea prin mijloace ilicite și lipsite de puritate este ideea noastră, nu a lui Dumnezeu. Pentru a dăinui, plăcerea trebuie să derive dintr-un angajament moral asumat în prealabil; altfel, ea este efemeră și va dispărea. Utilizată în afara unui cadru moral, plăcerea va avea efecte dezastruoase asupra sufletului omenesc, exact inversul celor căutate. Nu te lăsa amăgit de ispitele acestei lumi! Trăiește fiecare zi în cadrul moral oferit de Dumnezeu, și nu vei regreta!
Roagă-te pentru tinerii înșelați de plăcerile efemere ale acestei lumi!
Provocare:
Propune-ți ca, în scurt timp, să împărtășești cu un tânăr captivat de izvoarele înșelătoare al acestei lumi bucuria unei vieți trăite lângă Dumnezeu!
Beniamin Claudiu Sisu
Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro