Porunca a noua

Domnul este tăria mea și temeiul cântărilor mele de laudă: El m-a scăpat. El este Dumnezeul meu. Exodul 15:2
Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău! Aceasta este a noua poruncă din Decalog. Deși termenii pot părea arhaici, oricine vrea o înțelege perfect. Știm că se referă la minciună de orice fel. Da, de orice fel, pentru că noi toți știm că se poate minți în multe feluri. Putem minți spunând în mod direct un neadevăr, dar putem minți și spunând doar parțial adevărul, strecurând sau omițând ceva esențial. Omul poate să mintă și tăcând atunci când e nevoie de mărturia sau opinia lui. Putem minți rostind o simplă întrebare sugestivă: „Oare cutare este chiar așa de cinstit?” sau „Chiar așa să stea lucrurile?” (vezi metoda șarpelui în grădină – „Oare chiar a zis?”).
Mai nou, minciuna are o etichetă și, din păcate, e o formă foarte nenorocită, se numește „fake news”. E suficient să distribui un titlu mincinos sau exagerat al unui articol pe care nu l-ai citit, și ești un participant la minciună. Foarte mulți dintre noi renunță la rețelele de socializare, pentru că au devenit cea mai mare platformă de creat și răspândit minciuni. Probabil nu realizăm cât de mult rău face o simplă minciună. Dacă a fost un timp când porunca a noua s-a încălcat mai mult, acest timp e acum. Gândește-te că altădată era nevoie să te întâlnești cu cineva și, din vorbă în vorbă, de la o mică bârfă, se ajungea la o minciună spusă despre cineva altei persoane. Dura destul de mult până când minciuna se răspândea la mai mulți oameni. Poate că, între timp, adevărul era spus și minciuna era demontată. Dar astăzi, dacă ai preluat o minciună, un titlu mincinos sau o jumătate de adevăr, le-ai distribuit la mii de persoane, iar acestea, la rândul lor, către miile lor; astfel, o viață poate fi distrusă. Te-ai gândit vreodată cât de mult rău poți face cu un simplu „share” sau chiar cu un „like” la ceva neverificat? Ești conștient că ar putea fi o întrebare a lui Dumnezeu în ziua judecății? Ai mai fi atât de superficial și dornic să distribui dacă omul în cauză ar fi chiar lângă tine?
De gândit astăzi:
Fă un efort pentru o zi: citește în întregime tot ce vrei să distribui, fiecare articol. Dacă mai simți că este adevărat la final, trimite și altora informația. Poate faci chiar efortul de a demola un neadevăr sau o știre tendențioasă, exagerată ori interpretată răuvoitor.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro