Precum cine să mai fiu?

Ci cercetați toate lucrurile, și păstrați ce este bun. Feriți-vă de orice se pare rău. (1 Tesaloniceni 5:21, 22)
Adolescența, pe lângă valuri de emoții și trăiri noi, aduce cu ea o dorință imensă de cunoaștere. Să te cunoști și să te formezi ca persoană poate fi un proces dificil în zilele de astăzi, în care parcă „liderii adevărați” lipsesc din preajma noastră! Poate și tu ai căutat sau cauți modele în jurul tău.
Poate îți este greu să găsești persoane autentice cu care să vrei să te asemeni sau poate că modelele tale te-au dezamăgit în trecut și nu mai știi „ca cine” ai vrea să ajungi. Biblia ne oferă în versetele zilei de astăzi, un scurt ghid spiritual, ce poate fi aplicat în dezvoltarea noastră individuală pentru o mai bună orientare.
Pasul 1: „Cercetați toate lucrurile…” Cercetarea reprezintă pasul esențial pentru analizarea oricărui subiect. Fără a cerceta, omul nu deprinde o viziune largă și clară, neputând astfel să își formeze o imagine corectă asupra unui subiect. Omul Bibliei cercetează, nu judecă!
Pasul 2: „şi păstraţi ce este bun.” Cu o imagine clară în urma cercetării, Biblia ne îndeamnă la o înțelepciune desăvârșită. Păstrați ce este bun. Astfel, omul lui Dumnezeu va învăța o lecție bună din orice aspect al vieții.
Pasul 3: „Feriţi-vă de orice se pare rău.” În urma cercetării și a separării binelui de rău, fiecare dintre noi are ocazia și îndemnul de a se feri de ceea ce pare rău.
O cercetare corectă va duce la o separare corectă a ceea ce PARE rău, de ceea ce ESTE rău. Așadar, cum pot aplica acest verset în viața mea? Răspuns: Roagă-te, cercetează, ia tot ceea ce este bun din orice și ferește-te de ceea ce pare a fi rău în jurul tău. În ciuda preconcepțiilor multora de „a crede și a nu cerceta” Biblia încurajează la cercetarea tuturor lucrurilor.
În viața spirituală, o cercetare corectă a Scripturilor, va duce la o mai puternică ancorare în credintă. În viața de zi cu zi, cercetarea ne va feri de ceea ce este rău și ne va crea perspective clare.
Așadar, cercetați spre Slava Lui. Luați ce este bun din tot, creșteți în înțelepciune și feriți-vă de rău.
Finichiu Adelin, Ghid Asistent – Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro