Prietenul la nevoie…

Devoțional zilnice 12 octombrie 2018

“Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva, dar pentru binefăcătorul lui poate că s-ar găsi cineva să moară. Dar Dumnezeu își arătă dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi păcătoși, Hristos a murit pentru noi.” Romani 56:7

Spania fracturată de azi este, după cum bine ştim, urmarea unor vechi animozităţi între catalani şi madrileni. Şi, din păcate, acest război surd s-a dat la toate nivelele sociale şi chiar culturale. José Carreras este un catalan, născut pe 5 decembrie 1946 la Barcelona ca Josep Carreras şi crescut în sânul unei familii de clasă mijlocie. Primind valorile insuflate de tatăl său, profesor la bază, şi crescut cu lecţii de pian şi canto, cu studii la Conservator, José s-a dovedit a fi cel mai promiţător tenor catalan, dar şi cel mai înfocat adept al separatismului. La fel a evoluat şi madrilenul Plácido Domingo, născut pe 21 ianuarie 1941 în La Barrio de Salamanca şi crescut de la 8 ani în Mexic, unde familia sa conducea o companie artistică axată. A studiat pianul şi, ulterior, Conservatorul din Ciudad de México, devenind faimos pe scenele din Statele Unite. Cei doi artişti spanioli evitau să apară pe acelaşi afiş, iar când erau solicitaţi pentru spectacole fiecare punea o clauză în contract, potrivit căreia avea dreptul să se retragă din concert, dacă va fi invitat şi „adversarul“. Această situație s-a menținut vreme de patru ani, până în 1987, când José Carreras a fost diagnosticat cu leucemie. Avea doar 39 de ani când a ajuns ţintuit la pat de cumplita boală şi când doar transplantul de măduvă, transfuziile şi tratamentele extrem de invazive făcute în Statele Unite, unde mergea o dată pe lună, păreau unica salvare. Boala nu-l lăsa, însă, să urce pe scenă, să câştige bani pentru a-i investi în sănătatea sa, iar costurile mari ale acestor călătorii, medicamentele şi tratamentele medicale i-au golit conturile. Într-un final, speranţa a venit din partea unei fundaţii din Madrid, numită Hermosa, care oferea sprijin bolnavilor de leucemie. Practic, datorită acelei fundaţii, José Carreras a fost vindecat şi s-a putut întoarce la muzică. Abia târziu, José Carreras a aflat că fondatorul, donatorul principal şi preşedintele fundaţiei era Plácido Domingo, cel care înfiinţase Hermosa tocmai pentru a-l ajuta. Cu o profundă recunoștință, Carreras a întrerupt un concert al lui Domingo de la Opera din Madrid, a îngenunchiat pe scenă în faţa acestuia și i-a mulțumit în fața tuturor. Emoţionat, la rândul său, Domingo l-a ajutat să se ridice, l-a îmbrățișat și de-atunci, au devenit prieteni. Mai târziu, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras au format un trio inegalabil în istoria artei lirice.

În această dimineață, te invit să te rogi pentru persoanele cu care nu ai o relație foarte bună!Poate unii îți sunt colegi de clasă! Sunt convinsă că Domnul Iisus îți va oferi soluții!Fii pregătit să îți faci noi prieteni!

Mihaela Zaha, Coordonator de Zonă Exploratori, Conferința Banat

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro