Procesat nu înseamnă neapărat nesănătos

„Sfătuiește, de asemenea, pe tineri să fie cumpătați, și dă-te pe tine însuți pildă de fapte bune, în toate privințele. Iar în învățătură, dă dovadă de curăție, de vrednicie.” Tit 2:6,7
Informațiile ce ne asaltează zi de zi sunt extrem de multe și extrem de variate. Multe dintre ele sunt chiar contradictorii. Un exemplu foarte elocvent este cel legat de alimentele procesate. Cu cât este mai procesat un aliment, cu atât este mai nesănătos. Dar haideți să privim mai atent această afirmație, să vedem ce schimbări implică procesarea alimentelor! 
Tratare termică, afumarea, flambarea, extrudarea, conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea sunt procesele cel mai frecvent utilizate. Acestea schimbă structura, textura, gustul produselor alimentare și au impact chiar și asupra biodisponibilității nutrienților.
Dar stai puțin, multe din aceste procese sunt realizate acasă, în bucătărie! Mai mult decât atât, aceste procese și tratamente sunt utilizate de secole pentru a crește durata de viață a produselor alimentare, pentru a le face mai apetisante și, de multe ori, pentru a le face mai ușor digerabile. Procesele biochimice utilizate în „procesarea” alimentelor le fac, de cele mai multe ori, sigure pentru consum.
Așadar alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de prăjiturile din comerț, de cipsuri și băuturi carbogazoase, dar, privind mai atent, constatăm că acestea ne furnizează mult mai ușor nutrienții necesari, sunt digerate mai ușor și se transformă în energie rapid. Dacă energia respectivă nu este consumată prin efort fizic și intelectual susținut, va duce la creșterea masei corporale, la supraponderalitate și chiar obezitate.
Dacă tragem linie, putem spune că alimentele procesate aduc multe beneficii, dacă sunt consumate în mod echilibrat. Până la urmă, și Coca-Cola a fost inventată pentru a fi medicament, ori niciodată nu consumăm un medicament în doze de 250 ml, 500 ml, 1000 ml sau mai mult….
Pentru că suntem ceea ce mâncăm, atât fizic, cât și spiritual, vă îndemn să rămânem foarte vigilenți cu privire la ce ajunge în „farfuria” noastră! Dumnezeu ne-a dat discernământ, trebuie doar să avem încredere în El și în ce a pus El în noi!
Oana Pop, Ghid Asistent – Conferința Transilvania de Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro