Proiectul Iertarea

Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău. Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Eu sunt Domnul. – Leviticul 19:18
De când doctorul Fred Luskin a iniţiat Proiectul Iertarea: Iartă pentru totdeauna!, la Universitatea Stanford, mulţi cercetători şi terapeuţi i s-au alăturat în efortul de a aduce iertarea în viaţa oamenilor de zi cu zi. Acest proiect constă în principal din implementarea iertării prin psihoterapie, cu un accent pe faptul că aceasta este o decizie personală. Iertarea are potenţialul de a schimba starea celui care iartă, fără aşteptarea unei schimbări la persoana care a produs rănirea.
Pentru a evalua eficienţa asupra sănătăţii mintale a terapiilor bazate pe iertare, cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Regatul Unit, au realizat o recenzie a studiilor publicate în acest domeniu. Dovezile arată că experienţa iertării îmbunătăţeşte diferite aspecte ale sănătăţii mintale a celor care au avut o experienţă dureroasă sau violentă. Intervenţiile care au la bază iertarea sunt eficiente în reducerea depresiei, mâniei, ostilităţii şi descurajării, favorizând în acelaşi timp o stare afectivă pozitivă şi bunăstarea mintală. Toate acestea au fost prezentate în articolul lor intitulat „Terapia iertării favorizează bunăstarea mintală: O metaanaliză şi recenzie sistematică”.
Totuşi, unul dintre cele mai importante obstacole în calea iertării constă în faptul că păstrăm vii în memoria noastră nedreptăţile îndurate. E foarte greu de iertat atunci când agresorul este prezent constant în mintea noastră. Este foarte dificil atunci când consecinţele agresiunii sunt încă resimţite. Totuşi, cu cât mai dificilă este situaţia, cu atât mai mare şi pozitivă este influenţa iertării.
După ce a petrecut 27 de ani în închisoare din cauza luptei sale împotriva segregării rasiale, sau a apartheidului, din Africa de Sud, Nelson Mandela a declarat: „Nu pot să uit, dar pot să iert!” Această atitudine i-a conferit putere şi resurse în angajamentul său de a căuta pacea şi reconcilierea cu rasa albă minoritară din ţara sa. Acordându-le albilor iertarea, el a demonstrat cele mai nobile calităţi şi a ajuns preşedinte al Africii de Sud, considerat tatăl acestei naţiunii. Pe plan internaţional, i s-a arătat recunoştinţă prin numeroase distincţii şi medalii, printre care se numără şi Premiul Nobel pentru Pace.
Încă mai este timp să aderi la proiectul iertarea. Prin Duhul Său Sfânt, Dumnezeu doreşte să imprime iertarea plină de dragoste în cei care îi acceptă oferta. Acceptă această provocare!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro