Puterea voioșiei

Devoțional zilnice 28 mai 2018

2

0

O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele. – Proverbele 17:22

Smiley („faţa zâmbitoare”) a devenit una dintre cele mai populare feţe în mijloacele media moderne. Folosirea sa este aproape obligatorie în mesajele electronice, intensificând vizual reacţiile emoţionale ale utilizatorilor. Dar în multe cazuri, atunci când faţa zâmbeşte, inima plânge. Pe lângă feţele zâmbitoare pe care le introducem în mesajele noastre, noi ar trebui să cultivăm spiritul unei inimi vesele, care ne poate spori frumuseţea noastră estetică, dar şi sănătatea fizică şi emoţională (Prov. 15:13; 17:22).

Hunter Doherty (poreclit Patch Adams), medic, comedian şi activist social american, s-a născut în Washington D.C. pe 28 mai 1945. Ca adolescent, el a fost foarte frustrat de iubirea capitalistă după bani şi de inegalitatea socială. El a trecut peste traumele personale prin activismul social şi aducând bucurie în vieţile oamenilor bolnavi care aveau suferinţe crunte, în special copii. Cu ajutorul unor prieteni, el a fondat Institutul Gesundheit, ca spital comunitar gratuit pentru a promova legăturile pline de compasiune cu pacienţii, punând accent pe umor şi joacă. Practicile sale inovatoare în domeniul sănătăţii au fost portretizate în filmul Patch Adams (1998).

Adams explică: „Râsul intensifică fluxul sanguin către extremităţile organismului şi îmbunătăţeşte funcţia cardiovasculară. Râsul sporeşte secreţia de endorfine şi alte substanţe naturale care ajută starea de spirit şi calmează, îmbunătăţeşte transferul de oxigen şi nutrienţi către or-ganele interne. Râsul stimulează sistemul imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva bolii, a celulelor canceroase, dar şi a infecţiilor virale, bacteriene şi de alt fel. A fi fericit este cel mai bun remediu pentru toate bolile!” Dar Adams nu susţine că „râsul este cel mai bun medicament”.

Pentru el, „fără îndoială că prietenia este cel mai bun medicament”. Ia seama că o persoană poate să fie amuzantă fără să fie implicată, poate zâmbi fără să îi pese. Kabral Araujo spunea foarte bine: „Un zâmbet valorează cât o mie de cuvinte, dar un singur cuvânt poate şterge o mie de zâmbete.” În loc să trăim doar pentru noi, am putea face ca lumea aceasta să fie un loc mai bun, aducând bucurie în vieţile celorlalţi.

În această lume competitivă, rece, în care trăim, noi trebuie să cultivăm o inimă plină de voioşie şi de grijă, care să debordeze de bucurie faţă de cei din jur. Un zâmbet poate face lumină în suflet, dar doar prietenia poate menţine acea lumină. Să fim mai voioşi şi mai prietenoşi!

2

0

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro