Roada luminii

„Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire și în adevăr.” (Efeseni 5:9)
Ascultă ediția audio aici.
În Predica de pe Muntele Fericirilor, Domnul Isus le lansează o provocare urmașilor Săi. „Voi sunteți lumina lumii. O cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. […] Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri” (Matei 5:14,16). Lumina a fost întotdeauna un simbol al prezenței divine.
Ioan Îl numește pe Isus „lumina oamenilor” (Ioan 1:4) luminând în mijlocul întunericului lumii. Isus Însuși S-a numit pe Sine „Lumina lumii” (Ioan 8:12). Când Îl primim pe Isus, noi începem să reflectăm această lumină către cei din jur. Când adevărata lumină îi luminează pe oameni, ei sunt îndemnați să se ridice și să lumineze (Isaia 60:1-3). Într-un fel asemănător, cetățenii Împărăției trebuie să lase lumina lor să lumineze în lume, împrăștiind întunericul păcatului și al ignoranței în ce privește voia și căile lui Dumnezeu. Ca orice lucru care vine de la Dumnezeu, și lumina aduce roade.
Terminologia folosită în textul de astăzi ne duce în mod indubitabil către roada Duhului. Lumina lumii vine de la Duhul Sfânt și aduce roade vizibile pentru oricine. Termenul „roadă” este folosit aici în sensul de rezultat sau consecință. După cum întunericul este distrugător pentru creștere și roadă, tot așa lumina este esențială pentru amândouă. Bunătate, neprihănire, adevăr – aceasta este cetatea așezată pe un munte. Aceasta este definiția creștinului. Aceasta este lumina pe care o va răspândi.
Pot exista și alte roade, dar pe acestea nu le omite. Trăiește neprihănirea, susține adevărul și îmbracă-le în bunătate!
Doamne, mă rog astăzi ca tinerii care Te-au cunoscut să fie lumini aducătoare de semnificație pentru cei din jurul lor!
Provocare:
Cu siguranță cunoști un tânăr flămând. Oferă-i astăzi un pachețel cu mâncare! Pentru o mai deplină asemănare cu textul de astăzi, poți alege câteva fructe.
Rubin Atomei
Conferința Moldova

 

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro