Rugăciunea și munca

Devoțional zilnice 19 septembrie 2018

Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; şi vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia! – 1 Corinteni 9:16

Cele mai eficiente proiecte misionare creştine au fost iniţiate de bărbaţi şi femei care mai întâi şi-au plecat genunchii în rugăciune şi doar apoi au pornit la lucru. Evanghelizarea fără rugăciune are în sine un secularism uscat, iar rugăciunea fără evanghelizare duce la un formalism egoist.

James Hutson Taylor (1832–1902) s-a născut în Barnsley, Anglia, pe 21 mai 1832, într-o familie creştină. Dar ca adolescent, el a devenit foarte sceptic şi lumesc. Într-o zi, mama lui a hotărât să se roage pentru el până când avea să fie convinsă că rugăciunea ei a primit răspuns. Hutson a avut o convertire uimitoare şi a hotărât să devină misionar în China. Imediat după aceea a început să studieze mandarina, dar şi greaca, ebraica şi latina. Sub tutela Societăţii Misionare Chineze, el a primit instruire medicală la un spital din Londra. Pe 19 septembrie 1853, la vârsta de 21 de ani, Hudson a plecat de la Liverpool pe vasul Dumfries, ajungând în Shanghai, China, pe 1 martie 1854.

În 1865, Hudson Taylor a fondat China Inland Mission (CIM) cu gândul că nu va cere niciodată fonduri de la donatori, ci se va încrede doar în Dumnezeu pentru a răspunde nevoilor. În cartea sa, China: Its Spiritual Need and Claims (1865), Taylor spune: „Pot oare toţi creştinii din Anglia să stea liniştiţi, cu mâinile în sân, în timp ce mulţimile acestea [din China] pier – pier din lipsă de cunoştinţă – din lipsa acelei cunoştinţe pe care Anglia o are în măsură atât de bogată, care a făcut ca Anglia să fie ce este şi pe noi ne-a făcut cine suntem? Ce ne învaţă Maestrul nostru? Oare nu că, dacă o singură oaie din o sută se pierde, să le lăsăm pe cele nouăzeci şi nouă şi să o căutăm pe aceea singură? Dar aici proporţia aproape că este inversă şi noi stăm acasă cu acea oaie singură şi nu luăm seama la cele nouăzeci şi nouă care pier!”

Hudson Taylor şi-a dedicat 51 de ani din viaţă ca misionar în China. În tot ce a făcut se putea vedea pasiune şi simţământul urgenţei. Se spune că niciodată nu a răsărit soarele în China fără să îl găsească pe Hudson Taylor pe genunchi. Când a murit, în China erau 205 posturi misionare CIM, 849 de misionari şi 125 000 de chinezi creştini. Oriunde am sluji Domnului, noi ar trebui să fim umpluţi de aceeaşi pasiune pentru suflete şi de aceeaşi determinare pentru misiune care l-au caracterizat pe Hudson Taylor!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro