Rut

Fără categorie 13 aprilie 2018

Rut a răspuns: „Nu sta de mine să te las şi să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu voi merge şi eu, unde vei locui tu, voi locui şi eu; poporul tău va fi poporul meu, şi Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri şi eu şi voi fi îngropată acolo. Facă-mi Domnul ce o vrea, dar nimic nu mă va despărţi de tine decât moartea.” (Rut 1:16-17)

Caracterul acestei moabite strălucește prin atașamentul și credincioșia față de soacra ei și față de Dumnezeul adevărat.

Deși nu avea motive întemeiate să-și urmeze soacra, ci doar obiceiul oriental de a rămâne în familie chiar și după moartea soțului, totuși merge împreună cu Naomi. Văzând devotamentul nurorilor ei, Naomi le sfătuiește să se întoarcă la familia lor. În timp ce Orpa o părăsește pe Naomi, Rut rămâne atașată de ea.

Declarația remarcabilă pe care o face de a-și urma soacra în orice condiții, chiar până la moarte, arată un caracter hotărât. Rut nu este atașată doar de Naomi, ci și de Dumnezeul adevărat. Este gata să împărtășească aceleași condiții de viață pe care le va avea și soacra ei. Îi permite lui Dumnezeu să fie Stăpânul vieții ei pentru că Rut a descoperit că Dumnezeul pe care-L slujea Naomi este Dumnezeul adevărat și ia hotărârea definitivă de a fi consacrată pe deplin lui Dumnezeu. Aceasta este o declarație de iubire și devoțiune pe care Dumnezeu n-a trecut-o cu vederea. Credincioșia lui Rut este răsplătită din belșug. S-a dovedit a fi o credincioasă devotată Dumnezeului lui Israel.

„Înaintea noastră sunt puse cele mai puternice stimulente pentru credincioşie, motivaţia cea mai înaltă şi răsplata cea mai glorioasă. Creştinii trebuie să fie reprezentanţi ai Domnului Hristos, fii şi fiice ale lui Dumnezeu. Ei sunt pietrele Lui preţioase, comoara Sa deosebită. Despre toţi aceia care îşi vor păstra neclintită credinţa, El declară: «Ei vor umbla împreună cu Mine, îmbrăcaţi în alb, fiindcă sunt vrednici.» Aceia care ajung la porţile binecuvântărilor veşnice vor considera că niciun sacrificiu pe care l-au făcut nu a fost prea mare. Dumnezeu să te ajute să treci cu bine proba şi să-ţi păstrezi integritatea! Prinde-te prin credinţă de Isus! Nu-L dezamăgi pe Răscumpărătorul tău!” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, p. 368, orig.)

Ilie Panaite, pastor, Conferința Moldova

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro