Sabatul tău este o desfătare?

Devoțional zilnic 7 iulie 2019

Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat.” – Marcu 2:27

Cât de frumos este să poţi petrece un Sabat în Ierusalim! Ne-am simţit ca acasă la programul de închinare cu ceilalţi credincioşi — evrei şi arabi convertiţi. Sâmbătă după-masă am luat maşina noastră închiriată, ne-am înarmat cu hărţi bune în mână şi am pornit într-o aventură prin locuri necunoscute. Am observat că unele străzi erau închise. Nu erau semne care să spună de ce. Erau doar blocaje. „De ce sunt aceste blocaje?” ne întrebam noi. Atunci soţul meu a zărit strada pe care o căutam şi a virat la stânga.
Am observat imediat că nimeni nu mai mergea cu maşina pe acea stradă. Începeam să ne întrebăm dacă era voie să conduci pe acea stradă în Sabat, când am auzit nişte sunete ca de grindină, care ne lovea maşina. „Tata”, a strigat fiul meu, „oamenii aruncă cu pietre în noi! Mergi mai repede, tata!” Devenisem o ţintă în mişcare pentru locuitorii din acel cartier conservator. Bărbaţi şi băieţi de pe marginea drumului îşi luau pietre tot mai mari. Loviturile liniştite de la început s-au transformat în lovituri puternice.

„Cum ies din acest labirint?” Soţul meu conducea tot mai repede, dar părea că ne învârtim în cerc, la fiecare stradă fiind blocaţi de o barieră. Nu găseam nicio scăpare!

„Doamne, ajută-ne!” am strigat noi. Atunci a ieşit o femeie care a apărut de nicăieri. Cu o mână îşi ţinea fusta lungă, de culoare închisă, care îi flutura în aer, şi cu cealaltă ne-a făcut semn foarte agitată. Ce încerca să ne spună? Am urmat instrucţiunile ei şi am traversat trotuarul între două clădiri. Uimitor… eram liberi! Am mai mers câteva străzi înainte de a ne opri pentru a verifica dacă maşina suferise avarii. Slavă Domnului, maşina era bine! Ne-am fi dorit să îi putem mulţumi binefăcătoarei noastre necunoscute cu haine negre!

M-am gândit adesea la acea călătorie din Sabat. Cu toţii ne bucurăm de Sabat, o zi de odihnă ca o oază în deşert. Dar cum păzim această zi specială? Ne împiedicăm de „reguli” pe care noi le-am pus asupra acestei zile speciale? Şi noi, la fel ca prietenii noştri din acel cartier, le cerem celorlalţi să trăiască după anumite reguli?

Sabatul a fost creat pentru a fi o desfătare. Este un timp de închinare, relaxare, dăruire, preocupare şi — mai presus de orice — un timp în care să medităm la Creatorul nostru, Cel care a creat această zi uimitoare de odihnă şi recreere. Să ne bucurăm de ea! Shabbat shalom (un Sabat plin de pace)!


Harryette Aitken

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro