Satul Zece prăjini

Încredeți-vă în Domnul pe vecie, căci Domnul Dumnezeu este Stânca veacurilor. Isaia 26:4
Situat între două dealuri, la granița dintre județele Iași și Neamț, satul Zece Prăjini este o așezare cu numai 500 de locuitori și 130 de case. Numele îi vine de la faptul că locuitorii săi, odinioară țigani ursari, astăzi lăutari, când au fost sloboziți din robie, au fost și împroprietăriți cu câte zece prăjini de pământ. Micuța localitate și-a câștigat însă un renume de invidiat datorită muzicii, care este aici la ea acasă, în cel mai propriu sens al cuvântului. În sat există nu mai puțin de cinci fanfare: Ciocârlia, Renașterea, Ciocârlanii, Savale (ceea ce în traducere înseamnă Băieții) și Speranța. Toate au angajamente în țară și în străinătate. Cea mai valoroasă este, după aprecierea specialiștilor, Speranța, care se mai numește și Shukar, ceea ce vrea să sublinieze calitatea artistică înaltă a formației.
Practic, ulița localității este școala de muzică în care se formează generațiile de instrumentiști.
Există multe cetăți și orașe în lume care au o etichetă potrivită cu activitatea de bază a localnicilor. Există cetăți ale olarilor sau ale metalurgiștilor, sunt localități ale sticlarilor sau ale creatorilor de instrumente muzicale.
În vechime, în poporul Israel, dar nu numai, existau diferite bresle și diferite localități cu specific profesional. Erau cetăți preoțești, erau cetăți ale prelucrătorilor de lemn sau de piatră. Localitățile de pe țărmul Galileei erau cetăți pescărești în marea lor majoritate. Una dintre semințiile lui Israel era recunoscută ca fiind expertă în cunoașterea vremurilor – Neftali. Pe timpul lui Pavel, cetatea Efes era una a argintarilor. Locul unde trăim își pune amprenta pe viața noastră, chiar dacă nu ne dăm seama imediat.
De gândit astăzi:
Tu ce amprente ale originii tale simți că porți? Familia ta are o anumită profesie tradițională, sau te-ai născut în vreun centru de meserii interesante? Nu te rușina cu locul din care vii; fă-l mai degrabă un atu pentru tine. Fie și ca un hobby, poți face câte ceva din ceea ce ai văzut în copilărie la bunici sau în localitatea ta. Aceasta poate fi o dovadă interesantă de cultură.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro