Saul

Şi, când duhul trimis de Dumnezeu venea peste SauI, David lua harpa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat şi duhul cel rău pleca de la el. – 1 Samuel 16:23
Este interesant de reţinut că cele mai multe personaje biblice care au prezentat simptome depresive sau semne de dezechilibru mintal au fost oameni neprihăniţi. Saul este însă o excepţie. Când l-a trimis Dumnezeu într-o campanie militară împotriva lui Amalec, Saul nu a nimicit totul, conform poruncii divine, ci a păstrat cea mai bună parte ca pradă de război, a cruţat viaţa regelui inamic şi a considerat marea victorie un triumf personal. Domnul i-a spus că, din cauza neascultării, nu mai putea fi împăratul legal al lui Israel. Profetul Samuel i-a transmis prin inspiraţie divină că greşeala sa nu era una nevinovată, ci o revoltă comparabilă cu vrăjitoria şi idolatria (1 Samuel 15:23).
împăratul a ajuns disperat. Sănătatea sa mintală a început să se deterioreze şi, din cauza îngrijorării lui cronice, câteodată se comporta ca un alienat mintal la gândul dezastrului iminent pentru el şi întreaga lui casă (vezi Signs of the Times, 3 august 1888). Dispoziţia lui devenise atât de labilă încât sfetnicii l-au sfătuit să caute serviciile unui muzician iscusit, care să-i cânte, ca modalitate de tratare a problemelor mintale. Astfel, tânărul David (care, interesant, fusese deja uns împărat) a contribuit la despovărarea emoţională a lui Saul. Poate că acest serviciu este primul act de pionierat în meloterapie.
Un grup de cercetători sub conducerea lui Jaakko Erkkila au făcut un experiment publicat în British Journal of Psychiatry. Studiul s-a desfăşurat în Finlanda şi a investigat puterea terapeutică a muzicii în depresie. Cei 79 de participanţi diagnosticaţi cu depresie au fost împărţiţi în două grupe. Timp de zece săptămâni, o grupă (de 46 de persoane) a primit tratamentul obişnuit, iar cealaltă grupă (de 33 de persoane) a primit de asemenea tratamentul obişnuit, dar asociat cu meloterapie (constând din audiţie muzicală şi cântat) de două ori pe săptămână. La sfârşit a fost evident că pacienţii care au primit meloterapie prezentau simptome de depresie considerabil mai reduse în comparaţie cu cealaltă grupă. Diferenţa a rămas vizibilă şi la trei luni de la experiment. Din nefericire pentru Saul, sfârşitul istoriei sale este foarte trist, din cauza egoismului şi a vanităţii care erau la baza problemelor lui (1 Samuel 15:17-19).
Dacă eşti afectat de vreo tulburare emoţională. Dumnezeu te va ajuta să găseşti soluţii pentru ameliorarea temporară a stării tale, ca în cazul lui Saul. Dar soluţia finală va veni numai atunci când vei merge la El în umilinţă, întrucât El îţi promite viaţă veşnică, în împărăţia Sa.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro