Scor: 12-2

Nu, mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă. Isaia 59:1
Printr-un complex de împrejurări, Avraam a avut ca întâi născut pe fiul roabei sale Agar. Ismael ajunsese deja la adolescență când s-a născut fratele său Isaac. Este interesant faptul că Ismael, copilul egiptencei Agar, a avut exact doisprezece fii, pe care Biblia îi numește voievozi. Isaac i-a avut doar pe Esau și pe Iacov. Deci copilul „din greșeală” avea doisprezece urmași, iar fiul „făgăduinței” avea doar doi. Poate că te întrebi cum vine asta. Dumnezeu îi făgăduise lui Avraam că sămânța lui va fi la fel de numeroasă ca nisipul de pe țărmul mării și ca stelele cerului. Cu toate acestea, se pare că startul este diferit de modul în care te-ai fi așteptat să decurgă lucrurile. Cine sunt urmașii lui Ismael? Ei bine, în explicație simplă, ei sunt cei ce astăzi pot fi recunoscuți drept „islamici”, musulmanii. Credincioșii musulmani îl consideră ca tată pe Avraam și se închină unui singur dumnezeu, numit Alah. Într-un fel, făgăduința față de Avraam se împlinește și în cazul fiului său Ismael. De fapt, Dumnezeu chiar i-a promis lui Avraam că și pe Ismael îl va face un neam mare. Lecția vieții lui Avraam, și în special experiența în care el și soția lui nu au răbdare ca Dumnezeu să împlinească promisiunea făcută și iau inițiativa, dar fac o greșeală, ne ajută să înțelegem un adevăr: chiar atunci când omul face greșeli, Dumnezeu nu lasă lucrurile să decurgă nedrept. Ce vină avea Ismael pentru greșelile părinților lui? Din acest motiv, se pare că Dumnezeu îl binecuvântează chiar mai mult și, în timp ce urmașul oficial al lui Avraam are doar doi copii, el, cel oarecum de rangul doi, are doisprezece fii care ajung lideri, voievozi în poporul lor. Trebuie remarcat că Avraam s-a îngrijit ca un părinte iubitor și de Ismael, și de familia lui. Planul și misiunea pe care le avea cu Isaac nu au știrbit cu nimic purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de Ismael. Dumnezeu face să răsară soarele peste toți, fără discriminare sau părtinire, și lasă binecuvântările Lui tuturor copiilor Săi.
De gândit astăzi:
La Dumnezeu nu există diferență, El iubește pe orice om pe deplin. Planul Lui și misiunea pe care o are cu fiecare om sunt speciale. El nu ne tratează în funcție de comportamentul sau de credința părinților noștri, ci Se așteaptă ca noi să primim binecuvântările pregătite și să Îl alegem pe El ca Domn și Stăpân al vieții noastre.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro