Slujirea

Acum, Israele, ce alta cere de la tine Domnul Dumnezeul tâu, decât să te temi de Domnul Dumnezeul tău, să umbli în toate căile Lui, să iubeşti şi să slujeşti Domnului Dumnezeului tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău, să păzeşti poruncile Domnului şi legile Lui pe care ţi le dau astăzi, ca să fii fericit? – Deuteronomul 10:12,13
Cuvântul „a sluji” înseamnă, conform DEX-ului, a fi angajat, a munci în gospodăria cuiva; a ocupa o funcţie publică, a face serviciul militar sau, în sens religios, a oficia o slujbă religioasă. Un alt sens este acela de a munci pentru altcineva sau a fi la dispoziţia cuiva.
În psihologie, slujirea a fost obiect de studiu în ultimii ani. Una dintre cele mai frecvente utilizări ale termenului se referă la un act sau la o serie de activităţi întreprinse pentru alţii în numele unei cauze sau pentru a împlini o anumită nevoie a altora. În acest sens, slujirea a fost studiată în legătură cu serviciul voluntar, cu altruismul, cu îngrijirea bolnavilor, cu donaţiile de caritate sau cu asistarea celor în nevoie. Diferite studii au avut în vedere diverse tipuri de slujire în relaţie directă cu sănătatea fizică şi mintală, longevitatea, fericirea şi starea de bine.
Profesorul australian Debbie Haski a condus o cercetare extinsă pentru a explora relaţia dintre voluntariat, sănătate şi starea de bine la mai mult de 30 000 de europeni trecuţi de vârsta de 50 de ani. Ea a descoperit că oamenii care au participat la programe de voluntariat s-au bucurat de o sănătate fizică mai bună, au fost mai optimişti, au avut o satisfacţie şi o speranţă de viaţă mai mare decât cei care nu au fost implicaţi. În acelaşi timp, au prezentat un nivel mai scăzut de depresie. Rezultate similare ne fac să ne gândim că slujirea poate fi folosită ca un instrument psihoterapeutic puternic pentru diminuarea simptomelor fizice şi prevenirea îmbolnăvirilor fizice şi mintale.
În Biblie, cuvântul „slujire” are diferite înţelesuri. El poate însemna supunerea fiinţei umane faţă de Dumnezeu prin ascultarea de poruncile Lui sau poate sugera supunerea unei persoane în raport cu alta, de exemplu în sclavie. Citatul biblic de astăzi ne spune că slujirea faţă de Dumnezeu este una dintre cerinţele fundamentale concepute pentru binele nostru şi pentru binele altora. Dumnezeu ne cere să-L slujim cu tot sufletul şi cu toată inima, pentru că aceasta este singura cale de a fi fericiţi şi a ne dezvolta pe deplin.
Să ne decidem astăzi să-L slujim pe Dumnezeu cu dragoste, în semn de apreciere pentru ceea ce a făcut El pentru noi. Să manifestăm aceeaşi dragoste şi faţă de semenii noştri, lăsând rezultatele pe mâna lui Dumnezeu.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro