Șoferi începători

Dar cine va răbda până la sfârșit va fi mântuit. Matei 24:13
După obținerea dreptului de a conduce pe drumuri publice, fiecare nou conducător auto are obligația să poarte un semn distinctiv, care înseamnă „începător”. La noi în țară este un disc galben cu semnul exclamării pe el (așa-numita portocală, deși este galbenă ca o lămâie).
Nu doar semnul de începător îl însoțește pe noul șofer, ci și regula că timp de un an va trebui să conducă mai încet cu 10 km față de viteza legală. Adică prin localitate cu doar 40 km/h sau pe autostradă cu 10 km mai încet decât toți ceilalți. Este destul de frustrantă această regulă, dar trebuie respectată. Pentru unii șoferi începători este greu de înțeles motivul purtării semnului pe luneta mașinii. Explicația este foarte simplă: ceilalți șoferi îl văd, trag concluzia că ești la început, deci nu ai experiență și se așteaptă să faci greșeli, prin urmare, te evită, păstrează o distanță mai mare pentru siguranță.
Semnul de începător se aplică de multe ori și în situații de viață obișnuită sau chiar în biserică. Spre exemplu, îți aduci aminte de convertirea miraculoasă a lui Pavel (Saul din Tars) care, după întâlnirea cu Domnul în drum spre Damasc, a fost botezat și a început să meargă la întâlnirile creștinilor. Dar creștinii îl țineau la distanță, pentru că nu aveau încă încredere în el. Nu știau dacă este „pe bune” sau e doar un rol și își va arăta adevăratele intenții mai târziu. Lui Pavel nu i-a plăcut foarte mult acest lucru, dar era conștient că trecutul lui îndreptățea aceste suspiciuni.
De multe ori în viața noastră suntem nevoiți să purtăm diverse etichete sau semne. Nu întotdeauna ele sunt rușinoase sau umilitoare, dar, de cele mai multe ori, au ca scop siguranța noastră și a celorlalți.
De gândit astăzi:
Dacă știi că într-un domeniu ai statut de începător, nu aplica acest lucru la persoana ta, ci la experiența pe care încă nu o ai în domeniul respectiv. Deci nu e vina ta, ci efectiv trebuie să treacă timpul și să deprinzi îndemânare experimentând. Nu te simți lezat personal, ci dezvoltă-te în siguranță!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro