Spânzurătoare de 11 coți

Cei izbăviți de Domnul se vor întoarce și vor merge spre Sion cu cântece de biruință. O bucurie veșnică le va încununa capul, veselia și bucuria îi vor apuca, iar durerea și gemetele vor fugi. Isaia 35:10
Cunoaștem istoria Esterei încă de la grădiniță. S-a spus povestea, s-au făcut filme, totul pare știut. Între personajele principale se află Haman. Omul care ocupă o funcție înaltă la curte și care mereu tânjește după ceva și mai sus, și mai important. Haman are impresia că importanța cuiva decurge din umilirea celorlalți. Când îi vede pe ceilalți plecându-se înaintea lui, el simte că devine mai mare. El îi reprezintă pe acei oameni mici la caracter și capacități, dar care vor să devină mai importanți decât merită și sunt în stare să calce și pe cadavrele altora spre obiectivul lor. Haman îl ura pe Mardoheu, un evreu care nu i se închina, așa cum făceau toți ceilalți oameni lingușitori de pe la guvern. Pe de-o parte, îl invidia pentru demnitatea lui, dar simțea că îl și urăște, fiindcă nu era slugarnic. Ceva s-a întâmplat: descoperind în cronici o faptă de eroism și loialitate făcută de Mardoheu, împăratul Ahașveroș i-a poruncit lui Haman să-i organizeze acestuia o festivitate de mulțumire și apreciere. Atunci invidia lui a explodat. În inima omului crește această plantă foarte ciudată și extrem de otrăvitoare. Se numește invidie. Dacă ura este ceva destul de vizibil, pentru că se manifestă, invidia este ca un vierme ascuns, care roade la rădăcina copacului, iar la o furtună, acesta cade. Haman s-a dus acasă și a pregătit o spânzurătoare înaltă de unsprezece coți, cu planul de a-l spânzura acolo pe insuportabilul Mardoheu. Istoria aceasta se termină exact așa cum se termină orice poveste de invidie: moare chiar invidiosul.
De gândit astăzi:
Cu invidia nu este de joacă. Este unul dintre cele mai puternice sentimente. Este o boală cumplită. Dacă vrei să verifici în ce măsură simți invidie, analizează cum te simți atunci când o persoană dintre prieteni sau rivali primește un cadou sau când reușește să ia o notă mare la un examen; vezi cum te simți când cineva primește un premiu sau pur și simplu este apreciat. Dacă ceva te doare în interior, atunci să știi că e o sămânță de invidie acolo. Soluția este una singură: roagă-te, roagă-te și iar roagă-te! Dumnezeu vindecă orice.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro