Stabilirea de date

Devoțional zilnice 28 septembrie 2018

Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. – Matei 24:36

Pe 18 septembrie 2015 s-a transmis emisiunea Jim Baker Show din Statele Unite, avându-l ca gazdă pe pastorul Mark Blitz de la El Shaddai Ministry. Programul era despre transformarea finală a lunii în sânge pe 28 septembrie 2015, ultimul semn al apropiatei întoarceri a lui Hristos pentru a întemeia presupusa împărăţie milenială la Ierusalim. Jim Baker chiar făcea reclamă pentru trusa lui de supravieţuire – o încărcătură cu provizii alimentare pentru opt ani, în valoare de 2 500 de dolari; o lopată de 20 de dolari; un radio cu energie solară de 65 de dolari şi un generator fără combustibil pentru 2 500 de dolari. Acesta a fost doar unul din multele momente în care au fost stabilite date de-a lungul veacurilor. Cei care sugerau o dată nouă presupuneau că toate încercările anterioare erau greşite şi că descoperirea finală era cea corectă.

În 1850, Ellen White avertiza că „timpul nu a mai fost un test din 1844 şi timpul nu va mai fi niciodată un test” (Scrieri timpurii, p. 75). Chiar şi aşa, unii adventişti au definit câţiva „ani” specifici pentru întoarcerea lui Hristos. Unii au crezut că cei 40 de ani de pelerinaj ai poporului Israel prin pustie reprezintă perioada din 1844 până în 1884. Alţii susţineau că o împlinire finală a celor 120 de ani de predicare a lui Noe se va întinde din 1844 până în 1964. În prag de secol XIX spre secolul XX, unii încurajau cuplurile adventiste să dea naştere şi să adopte cât mai mulţi copii, pentru ca numărul celor 144 000 să fie împlinit cât mai repede şi Hristos să Se poată întoarce. Alţii speculau despre un posibil final al celor 6 000 de ani în 1996–1997.

Reînviorările care au la bază stabilirea de date sunt asemenea unei comete care străluceşte puternic pentru o vreme şi apoi dispare la orizont. Data stabilită este aşteptată cu mult entuziasm, dar acest entuziasm este urmat de frustrare şi letargie spirituală. Cei care stabilesc date pentru întoarcerea lui Hristos citesc în Biblie propriile lor păreri speculative. Gerhard F. Hasel spunea „despre profeţiile neîmplinite că întotdeauna va exista pericolul ca interpretul să speculeze sau foarte subtil să devină el însuşi profet.”

Hristos a fost destul de înţelept ca să menţioneze doar semnele apropiatei Sale veniri (Matei 24; Luca 21), fără a descoperi data când se va întâmpla acest lucru. De aceea, noi trebuie să „veghem” şi să „fim gata” pentru venirea Lui, căci nu ştim când va veni (Matei 24:42,44). Nu uita, El poate veni în orice moment după fiecare dintre noi!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro