Sulamita

Devoțional zilnice 8 iunie 2018

10

0

„Am căutat noaptea în aşternutul meu, am căutat pe iubitul inimii mele; l-am căutat, dar nu l-am găsit… M-au întâlnit păzitorii care dau ocol cetăţii; … Abia trecusem de ei şi am găsit pe iubitul inimii mele. L-am apucat şi nu l-am mai lăsat …” (Cântarea cântărilor 3:2-4)

În Cântarea cântărilor sunt prezentate, pe lângă bucuriile căsătoriei, şi câteva dintre problemele care apar în cadrul acesteia. Solomon şi Sulamita se pare că au avut perioade de neînţelegere şi tensiune.

Capitolele 3:1-5 şi 5:2-8 sunt două episoade care pot fi mai bine înţelese ca fiind vise, deoarece:

1) De fiecare dată Sulamita experimentează simţământul că şi-a pierdut iubitul, o căutare frenetică, plină de nelinişte şi întristare;

2) Schimbările rapide sunt frecvente în vise;

3) Este puţin probabil ca regina să fi pornit singură, noaptea pe străzile cetăţii, în căutarea regelui, sau că aceasta ar fi fost atacată de străjeri.

Îngrijorarea şi neliniştea cu privire la relaţiile cu cei din jur ne tulbură somnul ori ne produc vise. Visele Sulamitei sugerează sentimente de îngrijorare cu privire la viitorul ei alături de Solomon. Ea simte o înstrăinare între ei. Repetarea expresiei „iubitul inimii mele” poate transmite tocmai disperarea şi teama legate de o eventuală despărţire.

Chiar în cazul relaţiilor bune, neînţelegerile şi diferenţele de opinii sunt inevitabile, dar înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu ne fac în stare să depăşim piedicile care tind să ne despartă şi să clădim căsnicii adevărate. Profetul Domnului spune: „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri şi descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.” (Divina vindecare, cap. „Întemeietorii familiei”, paragraful 17)

Slăbiciunea emoţională şi psihologică limitează exprimarea liberă a dragostei necondiţionate. Totuşi, ea reprezintă un ideal pentru care putem să luptăm. Sulamita a ales să lupte cu toată puterea ei pentru această iubire. Şi a câştigat. Iar răsplata victoriei ei a fost o dragoste fără limită din partea soţului ei. Luptă şi tu azi pentru iubire! Domnul să-ţi dea izbândă!

Valentin Petreacă, pastor, Conferinţa Oltenia

10

0

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro