Târgul de prieteni

Nu mai ești copil. Viața ta este ca un târg de vechituri. Îți scoți prietenii la vânzare întocmai ca pe lucrurile cu care ai trăit atât de multă vreme – jucării, haine, jocuri, suveniruri din călătorii și altele. Este greu să te desparți de unii dintre ei, dar te gândești că poți cumpăra lucruri mai bune de la o altă tarabă.
La urma urmei, cu unii prieteni nici nu te mai înțelegi. Se dedau la bârfă și obrăznicii și tu ești mai bun decât atât. Alții se aseamănă cu niște haine pe care nu le-ai purtat niciodată – nu este nimic în neregulă cu ei, dar gusturile tale s-au schimbat. Câțiva prieteni, ca majoritatea lucrurilor de la un târg de vechituri, sunt plictisitori și cu defecte evidente – cum ar fi amicii din copilărie cu care te jucai fotbal sau cu păpușile, dar acum se joacă cu țigările și berea sau chiar mai rău.
Nu este întotdeauna ușor să îți dai seama ce să vinzi la un târg de vechituri și ce să păstrezi – sau, dacă ești cel care cumpără, să știi ce este un chilipir și ce este jaf la drumul mare. Același lucru se întâmplă atunci când îți cauți prieteni.
Citește Filipeni 2:19-24
Ce fel de prieteni ar trebui să cauți?
Pavel nu le-a cerut creștinilor din cetatea Filipi să meargă la un târg de vechituri ca să își caute prieteni de calitate. L-a împachetat pe prietenul lui, Timotei, și l-a trimis acolo. Ei, poate că nu l-a pus chiar într-o cutie. Dar a vrut să îl trimită pe prietenul lui Timotei să îi întâlnească pe bunii lui prieteni din Filipi.
Era un prieten cum rar întâlnești. În vreme ce toată lumea era interesată numai de propriile vieți și interese, dar pentru Timotei cel mai mult conta să facă voia lui Hristos.
Nu ai nevoie de prieteni care să îți prezinte răul într-un mod atrăgător – prieteni care să te placă atunci când greșești. Nu ai nevoie de oameni care să îți spună că ești hazliu când ești beat sau că arăți matur când ai o țigară în colțul gurii. Vrei prieteni care sunt întru totul devotați lui Dumnezeu și care doresc din toată inima ca și tu să fii aproape de El.
Cu cât te apropii mai mult de vârsta maturității, cu atât vei înțelege că prietenii nu se aleg în funcție de cât de aproape locuiți unul de altul sau de cât de aproape stați în băncile de la școală, ci în funcție de interesele pe care le împărtășiți, cum ar fi: sporturile, muzica, hainele, materiile de la școală sau pasiunile pe care le aveți. Când îți cauți prieteni, adevărate chilipiruri sunt cei care manifestă interes față de Dumnezeu.
Ce-i drept, toţi umblă după foloasele lor, şi nu după ale lui Isus Hristos. Filipeni 2:21

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro