Tinere, fii un exemplu bun, oriunde și oricând!

Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea; ci fii o pildă pentru credincioși: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție. (1 Timotei 4:12)
Ai fost vreodată pus în situația în care ți-ai dorit să faci ceva, dar nu ți s-a permis din cauză că erai prea tânăr? Nu ești singurul. La fel ca tine și tânărul Timotei a trecut pe acolo. Timotei trebuie să fi fost adolescent când Pavel l-a întâlnit la Listra, în jurul anului 45 d.Hr. Întâlnire în urma căreia Pavel a avut ocazia de a vedea în tânărul Timotei, a cărui credință era întemeiată pe Sfânta Scriptură (2 Timotei 3:15), un viitor conducător al bisericilor proaspăt înființate.
Provocarea era imensă. Ce putea face Timotei, practic, pentru a dovedi credibilitate în ciuda argumentelor care se aduceau împotriva tinereții lui? Pentru a-l ajuta pe tânărul Timotei să dea dovadă de autenticitate în ceea ce dorea să implice, Pavel îi dă un sfat practic: fii un exemplu bun, oriunde și oricând! Tinerețea nu este o piedică în calea unei relații cu Dumnezeu, iar bătrânețea nu e garanția unei gândiri sănătoase şi a unei dedicări depline.
Potrivit lui Pavel, oamenii trebuie examinați după caracterul lor, şi nu după norme arbitrare, ca de pildă vârsta. Chiar dacă Timotei era mai tânăr decât bătrânii pe care-i sfătuia, el putea să-și asume rolul unui lider matur, urmând cele cinci sfaturi pe care Pavel i le oferă: un exemplu în vorbire, confirmat prin purtare, care este inspirată prin dragoste, care, la rândul ei este luminată de credință, iar aceasta, în sfârșit, este păstrată prin curăție (în special puritatea sexuală).
Viața exemplară a lui Timotei în aceste domenii putea să compenseze dezavantajul tinereții lui. Tinere, ce fel de exemplu ești tu în mijlocul familiei, bisericii şi societății unde trăiești? Nu uita, cine nu este un exemplu bun, este un exemplu rău. Înainte de a începe activitățile acestei zile, cere-I lui Iisus ca de azi înainte să se folosească de tinerețea ta pentru înaintarea împărăției Lui. Fii binecuvântat!
Gavrilă Alexandru – Pastor stagiar, Începător – Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro