Top 10

Trăiască Domnul și binecuvântată să fie Stânca mea! Înălțat să fie Dumnezeu, Stânca mântuirii mele. 2 Samuel 22:47
Una dintre pasiunile oamenilor este realizarea de topuri, clasamente. În funcție de aria de referință și de gradul de exigență aplicat, topurile pleacă de la 3 și ajung până la 100.
Cele mai întâlnite sunt Top 3 și Top 10. Top 3 este destul de exclusivist, însă este foarte râvnit. În multe alte domenii, Top 10 înseamnă foarte mult. În galeriile marilor sportivi, în zona oamenilor bogați, în clasamentele muzicale sau în listele de rating, un loc în primii zece este în mod sigur un succes considerabil. Din păcate, există, pe lângă Top 10 al realizărilor, al lucrurilor importante și pozitive, lăudabile, și un Top 10 al grozăviilor, al lipsei de performanță, lista corupților sau a interlopilor.
Unele țări sunt printre primele în ce privește sărăcia, persecuția, lipsa de transparență sau de libertate, cazurile de boală sau lipsa educației.
Există topuri din care vrem să facem parte, dar și unele de care fugim. O practică foarte curentă este menținerea în top a unor melodii sau a unor producții artistice pentru o perioadă cât mai îndelungată. O simplă urcare în top nu înseamnă decât o sărbătoare și poate fi considerată o întâmplare, o conjunctură avantajoasă, noroc etc. A te menține timp de mai multe ediții este cu adevărat important.
În Sfânta Scriptură se găsesc astfel de topuri, și pozitive, și negative. Pe vremea împăraților, a lui David mai ales, erau topuri cu vitejii și cu oamenii lui de încredere. Dar există în cărțile de înțelepciune (Proverbele, Eclesiastul) mai multe topuri negative, cu ceea ce urăște sau disprețuiește Dumnezeu.
În Epistola către evrei există un top al oamenilor credinței, o listă cu eroii cei mai de top și visul lor după o țară mai bună.
De gândit astăzi:
Nu este necesar să ne luptăm pentru a fi în Top 10. Putem fi mântuiți și dacă facem parte din Top 144 000 sau din Top 7 000 de oameni credincioși. Este foarte important să fugim de apariția în topurile negative, cu ceea ce urăște, evită sau nu suportă Dumnezeu.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro