Transportul accidentatului

Devoțional zilnice 29 iulie 2018

Una din regulile de mers pe munte este ca grupului să fie de minim trei membri. Această regulă o vei înţelege mai bine dacă vei ajunge în situaţia în care trebuie să transporţi un coleg rănit.
Când cel accidentat poate fi transportat în poziţie şezând, se poate improviza foarte repede un „scăunel”. Doi colegi de aceeaşi înălţime îşi prind mâinile de la încheietură, formând astfel un spaţiu pentru şezutul celui transportat. Acesta va trebui să se ţină cu mâinile de gâtul celor doi colegi.

O variantă mai uşoară şi mai comodă pentru toţi este folosirea unui sistem care s-ar putea numi ham. Câteva centuri rezistente sau o bucată de coardă se înnoadă în formă de 8, astfel ca să poată fi purtată în diagonală pe umerii a doi coechipieri. În zona nodului se aşează deasupra un hanorac sau o pătură împăturită de mai multe ori, pe care ia loc accidentatul. Astfel ambele mâini ale salvatorilor vor rămâne libere pentru asigurarea echilibrului celui transportat.

De accidente avem parte la tot momentul, dar să îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea colegi care ne pot ajuta la timpul potrivit.

„Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul; dar vai de cine este singur şi cade fără să aibă pe altul care să-l ridice… şi funia împletită în trei nu se rupe uşor.” Eclesiastul 4, 10.12

Gusti Angheluță, Director Exploratori, Conferința Oltenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro