Tsunamiul

Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte. – Ioan 14:27
La ora 3:34 dimineaţa, în 27 februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter a lovit statul Chile pentru mai bine de trei minute. Epicentrul a fost în largul coastelor chiliene, la 150 de kilometri nord de oraşul Concepcion, la adâncimea de 30 de kilometri sub scoarţa terestră. În ciuda violenţei cutremurului, a pregătirii profesioniştilor, a experienţei oribile şi a şocului general, trei ore mai târziu a fost emisă o declaraţie oficială în toată ţara, asigurându-i în mod deosebit pe rezidenţii de pe coastă prin următoarele cuvinte: „Nu există risc de tsunami.” Totuşi, cu valuri înalte de opt metri, un tsunami inevitabil a îngropat 136 de victime şi a dus la dispariţia a 25 de persoane. Cum a fost posibil ca autorităţile să emită un asemenea mesaj greşit, în ciuda convingerii şi certitudinii?
Nu se cunoaşte exact motivul autorităţilor de a da publicităţii un asemenea mesaj. Putem presupune că anumite dificultăţi de comunicare între diferitele agenţii guvernamentale, împreună cu dorinţa de a calma populaţia şi a nu crea panică printre oameni sau nevoia de a induce sentimentul că lucrurile sunt sub control în mijlocul haosului care domnea, ar putea fi unele dintre motivele emiterii unui asemenea comunicat. Cu toate acestea, un mare număr de oameni s-au refugiat în locuri înalte şi, în miez de noapte, au lăsat totul ca să-şi scape viaţa lor şi pe a celor dragi.
La fel, câteodată viaţa noastră este cutremurată în diverse moduri: prăbuşire maritală, pierderea serviciului, boli grave sau trecerea la odihnă a cuiva drag. În asemenea situaţii inevitabile vor fi oameni care, deşi de bună-credinţă, nu vor reuşi să ne calmeze anxietăţile, oricât ar încerca. Totuşi e posibil de găsit „un loc înalt”, un adăpost sigur unde se poate găsi pacea şi mângâierea. Cuvântul lui Dumnezeu ne asigură că, în mijlocul durerii şi al încercărilor, vom găsi apărare şi odihnă în Isus Hristos.
Astăzi te încurajăm să-L cauţi pe Dumnezeu în orice vreme, dar mai ales în dificultăţi. „Însuşi Domnul păcii să vă dea totdeauna pacea în orice fel” (2 Tesaloniceni 3:16). Adu-ţi aminte că „Domnul este lângă toţi cei ce-L cheamă, lângă cei ce-L cheamă cu toată inima” (Psalmii 145:18).

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro