Cu doar două săptămâni înainte de moartea sa, renumitul fizician Stephen Hawking a sugerat în ultima sa cercetare existenţa unui univers paralel și a prognozat sfârșitul unuia dintre ele.
A fost munca sa de o viaţă ca Hawking să demonstreze că universul nostru este doar unul din mai multe universuri paralele. În ultimii ani fizicianul a lucrat în colaborare cu profesorul Thomas Hertog, iar chiar înainte să moară cei doi au terminat lucrarea A Smooth Exit from Eternal Inflation, care detaliază modul în care oamenii de știinţă ar putea să detecteze alte universuri. Potrivit lui Hertog, Hawking a terminat de scris studiul pe patul de moarte, lăsând în urmă o lucrare care merită să fie premiată cu premiul Nobel – „A fost adesea nominalizat pentru premiul Nobel și ar fi trebuit să-l câștige. Acum nu va mai putea niciodată”, a declarat Hertog pentru Sunday Times.
Deși profesorul de cosmologie Carlos Frenk consideră imposibilă măsurarea „multiversului”, cercetarea prezentată cu două săptămâni înainte de decesul fizicianului stabilește matematica necesară pentru a construi o sondă spaţială care ar avea ca scop descoperirea de dovezi experimentale care să probeze existenţa unui multivers. În prezent, lucrarea este revizuită de un jurnal știinţific
Bazându-se pe „teoria fără limite” pe care fizicianul a dezvoltat-o împreună cu James Hartle, conform căreia Universul este complet autonom şi fără limite în spaţiu şi timp, Hawking descrie în ultima cercetare modul în care nu doar Pământul ar fi ajuns la existenţă în timpul Big Bang-ului, ci Big Bang-rui multiple ar fi creat universuri multiple. Teoria inflaţiei, prin care universul s-a extins exponenţial după Big Bang și apoi a continuat să se extindă într-o perioadă mai lentă, este încă considerată imposibil de testat. Pe fondul acesta, lucrarea lui Hawking oferă o metodologie prin care să poate fi testată, contribuind la o schimbare fundamentală în modul în care se poate aborda conceptul de multivers.
Dar poate aspectul cel mai controversat al lucrării lui Hawking este predicţia sa asupra finalului universului în care trăim, care va muri când stelele vor rămâne fără energie, însă până atunci oamenii ar avea destul timp la dispoziţie pentru a descoperi alte universuri. Teoria a primit recenzii mixte și nu are susţinere din partea tuturor cosmologilor, profesorul Neil Turok, director al Canada’s Perimeter Institute, spunând că nu înţelege nici măcar de ce lui Hawking i s-a părut atât de interesantă ideea.
Totuși, faptul că teoria sa nu este agreată de toti oamenii de știinţă nu l-a oprit niciodată pe Hawking să avertizeze cu privire la soarta universului. În ultima sa avertizare publică, faimosul fizician a spus participanţilor la Festivalul Starmus că oamenii trebuie să se pregătească pentru un exod către alte lumi în următorii 200-500 de ani. „Sunt convins că oamenii trebuie să părăsească Terra. Trebuie să fugim de aici, iar singurul loc unde putem merge este spre alte lumi. (…) Este timpul să explorăm alte sisteme solare. Răspândirea poate fi singurul lucru care ne salvează de noi înșine”, a avertizat Hawking.
De-a lungul vieţii, faimosul fizician a fost pasionat de protejarea omenirii, despre care el a prezis că se va confrunta cu o multitudine de provocări în anii următori. A fost convingerea lui Hawking că oamenii ar trebui să fugă atunci când se vor întâlni cu extratereștrii. Această teamă a venit mai puţin de la ideea că extratereștrii vor fi în mod inerent răi, și mai mult de la observaţiile lui despre oameni. La fel cum Christopher Columb a declanșat haos în venirea sa în America, colonizarea extratereștrilor ar aduce de asemenea tulburări pe pământ. „Astfel de creaturi inteligente vor deveni probabil nomade, căutând să cucerească și să colonizeze planetele la care pot ajunge”, a declarat Hawking în Times of London, în 2010.
O altă predicţie sumbră a fizicianului a fost legată de schimbările climatice care vor devasta pământul. Hawking s-a alăturat mai multor oameni de știinţă în afirmaţia potrivit căreia schimbările climatice ar putea provoca sfârșitul planetei noastre, dar pe acest subiect a avut un ton (relativ) mai pozitiv. „Sigur, schimbările climatice ne-ar putea omorî pe toţi, dar asta nu înseamnă neapărat că se va întâmpla. Suntem însă aproape de punctul în care încălzirea globală devine ireversibilă. Schimbările climatice sunt una dintre marile pericole cu care ne confruntăm și este una pe care o putem preveni dacă acţionăm acum”, a declarat Hawking pentru BBC în iulie 2017.