Ultima cifră

Cei ce cunosc Numele Tău se încred în Tine, căci Tu nu părăsești pe cei ce Te caută. Psalmii 9:10
Conform definiției, cifra este un simbol grafic folosit pentru scrierea numerelor. La nivel mondial, cifrele arabe (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) sunt cele mai utilizate. Prin cifră se înțelege fiecare din caracterele grafice ce servesc la reprezentarea în scris a numerelor. Cifrele arabe provin din India, și nu din Arabia, așa cum crede multă lume. Cu 3 000 de ani î.Hr., locuitorii din Valea Indului foloseau un sistem zecimal bazat pe aceste cifre, cifra 9 fiind ultima. La început, omul nu avea nevoie să reprezinte ideile prin simboluri grafice, pentru că nu era nevoie să le înregistreze în scris. Memoria era foarte bună, comunicarea era perfectă, totul decurgea cum trebuie. Dar de la diversificarea limbilor la Turnul Babel, oamenii au tot căutat măcar câteva elemente care să însemne același lucru în toate limbile. Deși nu în totalitate, cifrele reprezintă aproximativ același lucru în majoritatea limbilor pământului. Indiferent de forma și detaliile grafice, cifrele ajută în primul rând la exprimarea unei cantități. Cifra 9 este un fel de graniță. Dacă până aici cifrele pot fi considerate și numere, de la 9 înainte, nu mai pot fi decât numere, scrise prin combinarea cifrelor existente. Practic, cifrele sunt materia de bază, un fel de prefabricate, pentru orice altă construcție cantitativă. În ultima vreme, oamenii au devenit niște numere – cod numeric personal.
În ochii administratorilor lumii, noi suntem simple cantități, în timp ce pentru Salvatorul nostru suntem unici. El vede în orice om o ființă irepetabilă, primul și ultimul de acest fel. El nu are nevoie nici măcar de cifrele de bază pentru a stabili locul și valoarea noastră; de la noi înainte începe lumea. Probabil ți se par a fi cuvinte mari. Dar gândește-te puțin. Ce poate fi mai prețios decât viața Fiului lui Dumnezeu? Ce poate fi sută la sută identic cu tine? Ce ființă putea să iasă din mâna Maestrului universului?
De gândit astăzi:
Încetează să te mai consideri un simplu număr; tu ești o cifră, singura cifră. Tu poți face parte din multe numere: numărul celor 144 000, numărul celor salvați sau al celor fărădelege, numărul celor din poporul lui Dumnezeu sau numărul celor 7 000 care au rămas de partea lui Dumnezeu. Tu poți alege numărul care te definește; nu lăsa pe alții sau pe Satana să îți stabilească vreun cod. Pentru Dumnezeu, ești fără egal.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro