Un exemplu de educație

„El a pus o mărturie în Iacov, a dat o Lege în Israel și a poruncit părinților noștri să-și învețe în ea copiii.” (Psalmii 78:5)
Ascultă ediția audio aici.
James Hudson Taylor părea să promită multe încă de mic. La vârsta de 4 ani a învățat să scrie, iar când avea 5 ani, visul lui era să devină misionar în China, țară care îl fascina foarte mult. Dar de ce misionar?
Mama, deși ocupată, găsea totuși timp să le inspire copiilor pasiune pentru lectură. În toate după-amiezile, în timp ce croșeta, le citea din manualele de istorie, de literatură sau relatări ale unor călătorii, provocându-i, astfel, cu exerciții intelectuale.
Tatăl era un om al datoriei. De două ori pe zi, după masa de dimineață și de seară, făcea o reuniune de familie. Nu permitea nimănui să se ocupe de copii în privința educației. Se ruga pentru ei și, pe măsură ce creșteau, îi învăța să se roage personal. Aceste obiceiuri regulate, dar mai ales exemplul părinților, au întipărit de timpuriu în sufletul copiilor însemnătatea pe care o au studiul Bibliei și rugăciunea.
Lui Hudson îi făcea plăcere să-l însoțească pe tatăl său în localitățile în care mergea să vestească Evanghelia, iar contactul cu persoanele convinse de păcat și care doreau să aibă pace cu Dumnezeu i-a atras atenția. Însă dragostea lui pentru Dumnezeu a fost influențată în mod special de atmosfera binefăcătoare a vieții de familie și de exemplul tatălui și al mamei. În mod special exemplul mamei, care își rezerva anumite momente ca să se retragă pentru a se ruga, a creat o impresie profundă asupra lui Hudson.
La vârsta de 22 de ani, Hudson Taylor a călcat pe pământ străin, ajungând să fie misionar în China. Și-a propus să devină misionar și a devenit, iar lucrul acesta s-a datorat întru totul influenței părinților lui încă de la o vârstă fragedă. Copilul de mâine este ceea ce sunt eu astăzi. Din punctul acesta se dezvoltă o biserică.
Roagă-te pentru copiii/nepoții tăi, care pot fi influențați de educația pe care le-o oferi!
Provocare:
Propune-ți să petreci un timp special în fiecare zi cu copiii/nepoții tăi!
Alin Cătinean
Conferința Transilvania de Sud

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro