Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin Rezoluția 47/196 adoptată la 22 decembrie 1992, a declarat ziua de 17 octombrie ca ”Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei”. Alegerea datei privind marcarea Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când, peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenței și a foametei.
Tema din 2017, ”Răspunsul la chemarea de a pune capăt sărăciei: o cale către societăți pașnice și favorabile incluziunii”, a fost aleasă de ONU, în consultare cu persoanele care trăiesc în sărăcie și cu organizațiile societății civile. Aceasta are în vedere faptul că oamenii trebuie să se unească pentru a pune capăt sărăciei și discriminării, pentru a construi un viitor durabil în care nevoile prezentului să fie împlinite, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a satisface propriile nevoi.
Tema din acest an ne reamintește importanța valorilor demnității, solidarității și opiniei subliniate în apelul la acțiune pentru a pune capăt sărăciei peste tot. Aceste valori sunt, de asemenea, evidente în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, care stabilește eradicarea sărăciei ca obiectiv general și obligă toate țările să pună capăt sărăciei în toate formele, prin strategii care garantează îndeplinirea tuturor drepturilor omului și asigurându-se că nu mai rămâne nimeni în urmă. Importanța conștientizării publice, a opiniei și a participării active a persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă este recunoscută atât în ”Agenda”, cât și în cadrul procesului de consultări conduse de Națiunile Unite, care a asigurat preocupările și prioritățile a milioane de oameni, în special cei care trăiesc în sărăcie extremă.
„ADRA România, la fel ca birourile ADRA din întreaga lume, va continua să promoveze și să implementeze proiecte care vor contribui la atingerea obiectivelor globale, dintre care și eradicarea sărăciei. Considerăm că prin asistarea temporară a categoriilor defavorizate, până la găsirea unor soluții viabile de ieșire din situația de criză, putem să-i sprijinim pe drumul câștigării unui viitor mai bun pentru fiecare familie” a declarat Monica Brînceanu, Responsabil Comunicare ADRA România.
În perioada anilor 1990 – 2016, ADRA România a intervenit activ în viața a 1.029.940 de persoane, aducând bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane.
Prin proiectele implementate în cadrul sectorului ”Asistarea categoriilor sociale defavorizate”, ADRA România acționează, reducând sărăcia din zonele defavorizate, prin intermediul programelor sale pentru recuperarea demnității umane, oferind consiliere, sprijin pentru integrare socială, adăpost, hrană și îmbrăcăminte.
Cei care doresc să se alăture echipei ADRA România în proiectele specifice și să se implice o pot face prin:
- voluntariat;
- donații materiale, dar și prin
- donații financiare în conturile ADRA sau
- donând chiar acum direct pe site-ul adra.ro/doneaza, alegând proiectul.
Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, una dintre cele mai răspândite organizaţii neguvernamentale din lume, fiind activă în 139 de ţări şi conducându-se după o filosofie care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios. ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: dezvoltare economică, educaţie și sănătate de bază, lupta împotriva violenței în familie, asistarea victimelor dezastrelor naturale şi asistarea categoriilor sociale defavorizate, conducându-se după motoul: ”Schimbă o viață și vei schimba lumea!”.
ADRA România