Viața îmbelșugată

Devoțional zilnic 11 aprilie 2018

Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu. – Luca 15:18

Când studiem pilda fiului risipitor, accentuăm de obicei atitudinea egoistă a unuia dintre cei doi fii. Am recitit-o de curând şi am încercat să înţeleg ce relevanţă ar putea avea ea pentru mine.

La fel ca tatăl din pildă, Tatăl meu ceresc mi-a încredinţat o moştenire. Talente. Daruri spirituale. Ce voi face eu cu ele? Le voi folosi pentru El sau pentru mine şi pentru interesele personale? Noi ştim că talentele şi darurile spirituale pot fi ascunse sub obroc în loc să fie întrebuinţate pentru promovarea împărăţiei lui Dumnezeu. Şi ce facem cu darul sănătăţii? Cei mai mulţi dintre noi ne naştem sănătoşi – iată într-adevăr o moştenire preţioasă.

Din nefericire, sănătatea se poate pierde uşor. O putem pierde consumând din ceea ce Cuvântul lui Dumnezeu nu ne-a permis să consumăm (precum băuturi fermentate şi carne necurată [vezi Leviticul 11]). Sau, dimpotrivă, o putem irosi consumând prea puţin din ceea ce El ne-a oferit pentru o alimentaţie sănătoasă ori consumând prea mult din ceea ce El a permis să se consume după potop, în vederea substituirii plantelor şi fructelor care fuseseră înghiţite de ape.

Un alt mod de a ne risipi comoara sănătăţii este culcatul la ore târzii şi trezitul la prima oră, deci lipsa de somn suficient. De asemenea, lipsa de moderaţie în muncă sau în joacă contribuie la risipirea sănătăţii. Când irosim sănătatea primită de la Dumnezeu, ajungem, aidoma fiului risipitor, robii unui soi de „porci”: diabetul, bolile de inimă, cancerul sau surmenajul cronic.

Dar, la fel ca el, ne putem „scula”, ne putem duce la Tatăl nostru ceresc şi Îl putem ruga să ne scape de obiceiurile rele şi să ne scoată din situaţiile disperate în care am ajuns. El ne va îndruma către o sănătate mai bună, arătându-ne de unde putem obţine informaţii cu privire la adoptarea unui stil de viaţă sănătos. El ne va da autocontrolul necesar pentru a ne întoarce la planul Său de la început, de la crearea lumii. În ce priveşte lipsa de odihnă, El a conceput deja un plan de odihnă săptămânală (Evrei 4:1-8). El a pus deoparte o perioadă săptămânală de 24 de ore în care să întrerupem munca zilnică stresantă şi să ne odihnim în El.

Planul Său de la început a fost ca noi să trăim veşnic. De ce să amânăm schimbarea până ne epuizăm sănătatea? Tatăl nostru speră să ne întoarcem la El şi să Ii cerem ajutorul. De-abia aşteaptă să le primească înapoi pe fiicele Sale risipitoare şi să le dea viaţă îmbelşugată (loan 10:10)!

Beth Versteegh Odiyar

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro