Virtuţile

Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. – Filipeni 4:8
Dacă este vreun subiect care ar trebui să ne ocupe minţile, atunci acesta este subiectul virtuţilor. Promovate iniţial de creştinism, acestea fac acum obiectul de studiu al psihologiei pozitive. Martin Seligman şi Christopher Peterson, pionieri în acest domeniu, arată că virtuţile sunt trăsături pozitive de caracter. Ei oferă indicaţii universal valabile în legătură cu modul în care virtuţile pot fi dobândite, dezvoltate sau îmbunătăţite, prin intermediul voinţei şi al abilităţii de alegere. Aceşti autori au identificat şase virtuţi de bază recunoscute în toate culturile. Iată care sunt: înţelepciunea şi cunoaşterea, curajul, omenia, dreptatea, cumpătarea şi transcendenţa. Aceste virtuţi iau forma calităţilor persoanele, sau trăsăturilor pozitive de caracter. Astfel, virtutea transcendenţei se manifestă prin spiritualitate, speranţă şi/sau recunoştinţă, iar virtutea cumpătării, prin prudenţă, umilinţă, autocontrol şi iertare. Ştiai că dezvoltarea acestor calităţi este asociată cu un nivel înalt de fericire şi bunăstare? Ştiai că iertarea este asociată cu satisfacţia în viaţa personală?
Cercetătorii de la Departamentul de psihologie aplicată de la Colegiul MAO, din Lahore (Pakistan), au realizat un studiu pentru a evalua importanţa iertării în autoevaluarea bunăstării şi fericirii personale. Rezultatele au arătat că majoritatea subiecţilor cunoşteau importanţa iertării în viaţa de fiecare zi. Manifestarea iertării a avut efecte pozitive asupra personalităţii lor şi a jucat un rol important în autoevaluarea pozitivă privind propria bunăstare, implicit îmbunătăţirea calităţii vieţii. Printre efectele benefice ale iertării se numără amplificarea senzaţiei de fericire şi a sentimentelor pozitive, niveluri superioare de relaxare şi interacţiune socială pozitivă.
Zi de zi apar tot mai multe dovezi ştiinţifice că este posibil să ne sporim bunăstarea şi fericirea dacă permitem iertării să fie o parte firească a vieţii noastre. „Practicaţi[-o]! Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi”, spune Filipeni 4:9 (BTF). Fără îndoială, iertarea autentică, cea care vine dintr-o inimă transformată, este posibilă dacă vom îmbina exercitarea voinţei cu puterea lui Dumnezeu. Numai cu ajutorul Său putem face o schimbare profundă şi pe termen lung.
Caută astăzi tovărăşia Lui, pentru a beneficia de avantajul tuturor ocaziilor de a-ţi dezvolta un caracter neprihănit, în care iertarea este o trăsătură importantă!

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro