Vorba multă, bogăția omului

„Atunci, și cei ce se tem de Domnul au vorbit adesea unul cu altul; Domnul a luat aminte la lucrul acesta și a ascultat și o carte de aducere aminte a fost scrisă înaintea Lui pentru cei ce se tem de Domnul și cinstesc Numele Lui.” (Maleahi 3:16)
Ascultă ediția audio aici.
Unul dintre lucrurile care s-au schimbat foarte mult odată cu dezvoltarea societății este modul în care se comunică. De la nivelul de artă, comunicarea a ajuns chiar la nivelul de știință și domeniu de cercetare. Fiecare comunitate, instituție, companie și orice altă entitate alocă din ce în ce mai multe resurse pentru domeniul comunicării.
Domnul surprinde în versetul de astăzi o realitate foarte importantă pe care poate rar o conștientizăm. Din ceruri, El ne privește și este foarte atent dacă discutăm unii cu alții și, desigur, ce discutăm. Suntem ființe sociale, iar nevoia de comunicare, interacțiune și sprijin din partea oamenilor din jur este unul din elementele de bază în ecuația vieții. Mai mult decât atât, toată această acțiune L-a făcut pe Domnul să îi noteze în cărțile din ceruri pe acei oameni care se tem de Domnul și vorbesc adesea unul cu altul. Bineînțeles că în Scriptură regăsim ideea că Dumnezeu notează în cărțile din ceruri faptele noastre, însă acțiunea lui Dumnezeu de a nota chiar și comunicarea dintre oameni aduce o lumină cu totul nouă în dreptul acestui aspect.
Te provoc să faci un exercițiu de imaginație și să vezi cum ar arăta lumea dacă comunicarea dintre oameni ar fi la nivelul descris în versetul de astăzi. Cum ar arăta familia ta dacă toții membrii ei ar fi foarte deschiși unii cu alții și ar comunica tot ce au pe suflet: să spună cum s-au simțit în anumite situații, să aprecieze atunci când este necesar, să ofere o critică sau un sfat atunci când este nevoie, să spună atunci când au greșit fără să le fie teamă că vor fi judecați, să își spună liber punctul de vedere în anumite situații fără să le fie teamă că vor fi atacați. Cum ar arăta biserica ta dacă toți cei prezenți ar fi foarte deschiși și transparenți, indiferent de problemele, greșelile și poverile pe care le poartă.
Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu!
Provocare:
Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!
Gabriel Iarca
Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro