Zedechia

Devoțional zilnice 3 august 2018

Ascultă glasul Domnului în ce-ţi spun, căci o vei duce bine şi vei scăpa cu viaţă. (Ieremia 38:20)

Fiecare zi ne aşază în faţă noi provocări şi suntem puşi în faţa unor alegeri care ne vor influenţa cursul vieţii. Deciziile noastre pot să poarte sau nu amprenta lui Dumnezeu.

Zedechia, deşi ajuns împărat în vremea când regatul lui Iuda se afla sub ocupaţie babiloniană, avea motive să se simtă privilegiat: „La începutul domniei lui, Zedechia a primit toată încrederea din partea împăratului Babilonului şi avea ca sfătuitor încercat pe prorocul Ieremia.” Existau toate premisele unei intervenţii divine salvatoare în viaţa sa, a familiei sale şi a poporului. „Dacă ar fi urmat o cale cinstită faţă de babilonieni şi ar fi luat aminte la soliile din partea Domnului prin Ieremia, ar fi putut păstra respectul multora dintre autorităţile înalte şi ar fi avut ocazia să le împărtăşească cunoaşterea despre Dumnezeul cel adevărat.” (Profeţi şi regi, p. 304)

Chiar dacă l-a căutat, a nesocotit însă sfatul Domnului transmis prin prorocul Ieremia: „Ascultă glasul Domnului în ce-ţi spun, căci o vei duce bine şi vei scăpa cu viaţă” (Ieremia 38:20). În locul supunerii şi smereniei, a ales împotrivirea şi revolta, care au avut ca finalitate distrugerea şi moartea.

Raportul biblic în dreptul lui este unul trist: „Zedechia avea 21 de ani când a ajuns împărat şi a domnit 11 ani la Ierusalim. El a făcut ce este rău înaintea Domnului, Dumnezeului său şi nu s-a smerit înaintea prorocului Ieremia, care-i vorbea din partea Domnului. S-a răsculat chiar împotriva împăratului Nebucadneţar, care-l pusese să jure pe Numele lui Dumnezeu. Şi-a înţepenit grumazul şi şi-a învârtoşat inima până acolo încât nu s-a întors la Domnul, Dumnezeul lui Israel” (2 Cronici 36:11-12).

Te-ai surprins uneori întrebându-L pe Dumnezeu, ca mai apoi să urmezi voinţa ta proprie? Cu siguranţă ai regretat.

Fii astăzi omul care caută Faţa lui Dumnezeu şi alege să-I urmezi sfatul! Şi atunci, făgăduinţa lui Dumnezeu este şi pentru tine: „O vei duce bine!”

Iosif Ciurilă, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro