Ziua în care măștile vor cădea

„Cel cu inima prefăcută nu găsește fericirea și cel cu limba stricată cade în nenorocire.” (Proverbele 17:20)
Ascultă ediția audio aici.
În lumea în care trăim, ascunderea unor acte de necinste comportă riscuri semnificative pentru cel ce trece prin astfel de situații. Suntem învățați de mici cum este bine să ne purtăm și ce nu se cade să facem. Cea mai întâlnită metodă de educare este imitarea celorlalți. Învățăm să dezvoltăm comportamente privind la oamenii de lângă noi. De mici ni se spune: „Uite, așa se poartă un creștin, așa se îmbracă, așa reacționează”, iar una din marile capcane în care putem cădea este să ne formăm ca imitatori de comportamente, fără ca acestea să fie interiorizate ca principii proprii de viață. Iluzia pe care un imitator o „vinde” poate fi periculoasă pentru toată lumea, dar mai ales pentru el însuși. Să imităm un om spiritual fără a fi unul… Să simulăm cinstea, când în minte scenariile pe care le colorăm nu au nimic de-a face cu aceasta…
Thamsanqa Jantjie a rămas în istorie ca interpretul pentru surdomuți de la ceremonia de comemorare a lui Nelson Mandela din 2003. A stat lângă marile figuri politice ale lumii, traducându-i într-un limbaj transmis pe tot globul, dar neînțeles de nimeni. Era un imitator, care a reușit să înșele vigilența serviciilor secrete. Ba, mai mult, conflictul lui cu cinstea merge până la descoperirea unui trecut infracțional bine ascuns sub masca unui profesionist. Modelul lui poate sluji de șablon pentru mulți oameni: deși nu suntem ceea ce declarăm, ne dorim să imităm virtuți și calități pe care nu le avem, de dragul unei imagini mai frumoase sau poate pur și simplu pentru a nu-i dezamăgi pe cei de lângă noi. Textul acestei zile ne transmite ideea că va exista un moment în care falsitatea va fi dată de gol, în care se va proba că ceea ce s-a imitat în realitate lipsește. Așadar, cinstea nu se simulează, ci merită să fie trăită din plin.
Cu limitări umane și prea adesea imperfecți, venim, Părinte, către Tine, cerându-Ți să ne faci autentici și curați!
Provocare:
Permite-I astăzi Duhului Sfânt să îți descopere aspectele cele mai ascunse ale caracterului și să opereze acolo unde este cazul!
Felix Mușat
Conferința Muntenia

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro