040 -Accesoriu

Toate darurile tale de mâncare să le sărezi cu sare; să nu lași să lipsească niciodată de pe darurile tale de mâncare sarea, care este semnul legământului Dumnezeului tău; la toate darurile tale de mâncare să aduci sare. Leviticul 2:13

O linguriță de sare pe zi, de căciulă, 5 g. și atât; așa spune Organizația Mondială a Sănătății. Sarea este un accesoriu foarte apreciat, altfel nu-mi explic de ce noi românii, cel puțin, folosim mai mult decât dublul dozei admise, în medie 12 g. de sare pe zi. Ca un respectabil latino ce a fost, Pablo Neruda i-a atribuit sării o foarte frumoasă odă în care conotațiile geologice și cele gastronomice se împletesc magistral.

Una dintre prescripțiile levitice (vezi textul de mai sus) acordă o atenție foarte mare acestui accesoriu numit sare. Și pentru a nu fi trecut cu vederea, Dumnezeu, prin Moise, precizează că sarea este simbolul legământului lui Dumnezeu cu poporul Său.

În predica de pe munte, Învățătorul oamenilor face din nou trimitere la sare ca un simbol al rolului urmașilor Săi în lume. „Voi sunteți sarea pământului!” alături de „Voi sunteți lumina lumii!” Această asociere face ca sarea să-și depășească statutul de accesoriu. Ea simbolizează chiar esența poziției și misiunii creștine în lume și societate: să conserve și să perpetueze ce este valoros și important, să ofere savoare și echilibru, să rămână o minoritate eficientă și necesară.

De fapt, accesoriile au darul de a vorbi foarte elocvent despre lucrurile esențiale. Ce spune, de exemplu, o fotografie pe care un bărbat o poartă la loc vizibil, pretutindeni? O fotografie a unei femei. Mai mult ca sigur că acest accesoriu vorbește despre cea mai importantă femeie din viața lui, o iubită, o logodnică, o soție. Ce semnificație are un dinte de mistreț pe care un băiat îl poartă la gât, înșirat pe o sfoară. Nu lipsește mult până când să ne convingă de căutările și credințele sale esoterice. Ce semnificație are faptul că un credincios are un Noul Testament, format de buzunar, permanent asupra lui. Mai mult ca sigur că Biblia joacă un rol foarte important în viața purtătorului.

Accesoriile formează o categorie de lucruri personale care au valoare prin semnificația lor. Acest fapt le face să fie importante. A spus Învățătorul să fim atenți și serioși cu lucrurile mici pentru că ele ne leagă de cele mari și esențiale pentru sufletul nostru.

Articolul 040 -Accesoriu apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro