041 – Accidental

Din întâmplare, se cobora pe același drum un preot și, când a văzut pe omul acela a trecut înainte, pe alături. Luca 10:31

Nu toate lucrurile accidentale sunt lipsite de semnificație. Acesta este și cazul de față. Întâmplător se cobora cineva de la serviciul său sacerdotal și a trecut pe alături de o situație de prim ajutor. Această întâmplare întâmplătoare (să-mi fie iertat jocul de cuvinte) scoate în evidență profilul moral al celui în cauză.

Chemarea de preot și poziția de conducător și învățător spiritual are de-a face cu oamenii și problemele lor. Acum era un caz concret care cerea o intervenție urgentă. Era vorba de viața unui om. Poate că acest nenorocit nu făcea parte din categoria celor de la care ar fi putut avea vreun folos, dar primul ajutor nu îl acordăm pe criterii de rentabilitate mercantilă.

Din întâmplare ni se pot da pe față calități și defecte, ceea ce ne obligă să nu trecem cu vederea orice ocazie de a interveni, mai ales atunci când acest lucru se impune în mod evident.

Fiți siguri că preotul avea o mulțime de scuze față de sine însuși, sau față de cineva care l-ar fi putut întreba cu privire la felul său de comportament față de un om aflat în stare critică.

Această scenă se poate repeta de multe ori cu fiecare dintre noi. Putem fi martorii unui accident grav de circulație cu victime. În acest caz nu ar trebui să avem prea multe motive de a nu ne implica. Adică nu ar trebui să avem niciunul. Viața cuiva este mai importantă decât cea mai importantă întâlnire sau eveniment la care ne grăbim să ajungem.

Am călătorit în locuri în care, în momentul în care cineva nu se descurcă, ceilalți se grăbesc să-l ajute. Cât despre accidente în asemenea condiții, nici nu se mai pune problema. Nota bună la purtare pentru asemenea lucruri se acordă tipului de educație civică. Aceasta are însă de a face și cu familia, școala, biserica, mass-media, etc. Dar în primul rând are de-a face cu conștiința morală a fiecăruia. Dacă ai ales să fii un om bun și iubitor, nici un incident care poate avea loc, aparent fără semnificație, nu te va descoperi altfel decât ca om bun. Succes!

Articolul 041 – Accidental apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro