056 – Acribie

Stăpânul său i-a zis: „Bine, rob bun și credincios, ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău.” Matei 25:21

Este adevărat că termenul de „acribie” sună destul de ciudat, dar dicționarul îi stabilește domeniul de aplicare în zona muncii academice, științifice și am putea adăuga și domeniul administrării resurselor.

În parabola cu talanții, cei doi care primiseră cinci și respectiv doi talanți au dat dovadă de muncă serioasă, responsabilitate, acuratețe și scrupulozitate în dezvoltarea valorilor încredințate. Aceasta este acribia. Stăpânul a evaluat lucrare fiecăruia și a constatat existența unui fond sufletesc de excepție din care s-a născut și eficiența și randamentul aducător de profit. Rob bun și credincios înseamnă un suflet consacrat până în cele mai mici amănunte, proiectului și Stăpânului. Este de așteptat ca zi și noapte, robul cel bun și credincios este dedicat misiunii sale. El caută soluții, încearcă variante, își asumă riscuri, ia decizii și este permanent în stare de alertă. Este cu ochii pe bursa de valori. Urmărește trendurile. Caută să se specializeze cât mai bine încât talanții încredințați să aducă venit maxim pentru Stăpân.

Ideea de recompensă este foarte puțin prezentă în perioada de exercițiu bugetar. Cei doi robi buni și credincioși sunt motivați de dragostea și credincioșia lor față de Maestru, iar acest lucru le dă puterea de muncă și creativitatea de care au nevoie pentru succesul proiectului lor. Recompensa vine de la sine, dar nu este nevoie ca ea să motiveze râvna și acribia celor doi agenți de bursă. Ei sunt pregătiți permanent să prezinte actele, registrele, înregistrările și rapoartele periodice, ba chiar au și documente pe care nu li le cere revizia, dar ei și-au confecționat instrumente de lucru pentru a-și face munca mai eficientă și pentru a putea controla mai bine evoluția cursului de schimb sau alte variabile care ar fi putut influența produsul final.

Acribia este rezultatul unei discipline personale autentice și de calitate. Toate energiile și cunoștințele personale sunt integrate într-o adevărată artă a administrării fondurilor încredințate. Domeniul vieții spirituale este foarte recomandat pentru o slujire cu acribie. În parabola talanților este vorba despre administrarea creștină a vieții. Acribia în acest domeniu este mai mult de cât de dorit, este indispensabilă. Veșnicia va oferi ocazii de împlinire și dezvoltare personală pe care avem nevoie să le deprindem de pe acum.

Articolul 056 – Acribie apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro