068 – Adecvat

Prin harul care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci să aibă simțiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credință pe care a împărțit-o Dumnezeu fiecăruia. Romani 12:3

Când este vorba despre imaginea de sine, pot apărea câteva probleme deosebite. Deși ar trebui ca fiecare să se perceapă pe sine în mod adecvat, în realitate, lucrurile nu stau tocmai așa. În general, pesimiștii au tendința de a se subestima, în timp ce optimiștii tind să se supraestimeze. În mod concret, deformările imaginii de sine sunt destul de frecvente. Motivele sunt complexe și spațiul acestui jurnal nu ne permite o analiză a acestora.

Dacă nu avem o părere adecvată despre noi înșine este posibil să întâmpinăm o serie de dificultăți destul de neplăcute cum ar fi: alegeri greșite privind partenerul de viață, profesia, prietenii, greutăți în stabilirea și menținerea relațiilor sociale, scăderea performanțelor personale pe plan academic sau profesional, predispoziția față de stări depresive și multe altele.

Oricât ar părea de ciudat, simplul fapt de a nu reuși să ne evaluăm la adevărata noastră valoare, ne poate face viața mizerabilă. Apostolul Pavel ne sfătuiește să avem păreri cumpătate despre noi înșine, dar lucrul acesta nu este prea ușor și nici la îndemâna oricui, fără puțin ajutor din partea celor care au cunoștințele și experiența necesară în domeniu.

Imaginea de sine se formează, în cea mai mare parte dintre cazuri, în primii șase ani de viață. Un climat sănătos în sânul familiei va determina o imagine de sine adecvată. Orice tensiune sau disfuncție la acest nivel poate produce efecte semnificative asupra percepției de sine a copilului. Pentru o imagine de sine corectă, copilul are nevoie de suficientă tandrețe și ocrotire, dar și de ocazii de provocare și confruntare în care să-și poată descoperi calitățile, defectele și aspectele critice ale personalității și caracterului. Încurajările și susținerea împreună cu disciplina de sine și a mediului familiei se vor dovedi de mare folos.

Dacă cineva constată că a ajuns la maturitate și continuă să poarte tare ale copilăriei nefericite, are la dispoziție ocazii să recupereze rămânerile în urmă. O mai atentă evaluare de sine, curajoasă și echilibrată cu o serie de corecții privind obiceiurile de viață, pot ajuta forte mult în refacerea imaginii de sine distorsionate. Roagă-L pe Isus să facă ceva frumos în viața ta, și vei fi uimit de modul în care se vor întâmpla lucrurile.

 

https://favpng.com/

Articolul 068 – Adecvat apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro