077 – Adițional

„Iată că voi mai adăuga încă cincisprezece ani la zilele vieții tale!” Isaia 38:5

Când adăugăm sau când ni se mai adaugă ceva trebuie să există un motiv pentru care facem sau ni se face un asemenea lucru. Dacă luăm în considerație cei cincisprezece ani adiționali ai lui Ezechia, merită să punem această întrebare: De ce a mai adăugat Dumnezeu acești ani planului inițial de a chema la odihnă pe acest împărat al lui Israel?

Când privim lucrurile din perspectiva celui în cauză, ni se pare că este o nedreptate să încheiem viața așa de devreme. Dar când ne uităm, la același lucru, din perspectiva lui Dumnezeu, sau măcar din punctul de vedere al veșniciei, faptele și întâmplările primesc o cu totul altă semnificație.

Istoria lui Ezechia a demonstrat că prima opțiune a lui Dumnezeu era mult mai bună decât varianta obținută, ca derogare, datorită rugăciunii sale de pocăință și invocare a milei divine. Dacă împăratul lui Israel și-ar fi încheiat viața la capătul zilelor sale de boală, sufletul său ar fi fost mai bine pregătit să dea față cu veșnicia. Uneori Dumnezeu răspunde pozitiv la cererile noastre, dar această variantă nu este mai bună, neapărat, decât planul inițial al lui Dumnezeu pentru noi.

Anii adiționali ai lui Ezechia s-au dovedit a fi o cursă neobosită spre propria pierzare și nu numai asupra sa aveau să se reverse neajunsurile purtării sale neglijente, ci mai ales asupra urmașilor săi. În loc să folosească timpul de har acordat adițional, pentru o mai bună pregătire de plecare la închiderea harului personal, el a uitat cu desăvârșire valoarea ocaziilor pe care Dumnezeu a îngăduit să le aibă, de a-L mărturisi în fața trimișilor împăratului Babilonului. Împăratul a dat pe față un spirit de nuanță babiloniană, expunându-și valorile vremelnice, în loc să le arate pe cele de valoare veșnică. Din acest punct de vedere, Solomon s-a dovedit mult mai bine pregătit, în timpul vizitei împărătesei din Șeba. În timp ce Solomon își arăta priceperea și realizările, el avea grijă să-L prezinte pe Dumnezeu și înțelepciunea Legii sale, ca sursa prosperității și bunăstării sale.

Putem considera numărul anilor vieții noastre ca un har adițional oferit de Dumnezeu. Avem o serie de opțiuni din care trebuie să alegem ceea ce este cel mai bine pentru sufletul nostru, pe termen scurt, pe termen lung și în perspectiva veșniciei. Ce vom face cu șansa pe care Dumnezeu ne-o dă? O vom folosi spre slava Lui, sau vom uita bunătatea și îndurarea Sa? Din istoria lui Ezechia se desprinde o lecție pe care nu trebuie să o uităm niciodată.

Articolul 077 – Adițional apare prima dată în Redesteptare si reforma.

Ai mai putea citi si aceste materiale:

Frate de sânge cu Iuda Iscarioteanul

  „Poate orb pe orb să călăuzească? Nu vor cădea amândoi în groapă? Nu este ucenic mai presus decât învăţătorul său; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul său.” (Luca 6:39) Este Vinerea Mare. Cu peste 2.000 de ani în urmă, un om a luat o decizie în inima sa, care avea să schimbe cursul istoriei, atât a umanităţii, cât și a istoriei sale personale. „Ești o Iudă!” i se spune astăzi celui care repetă greșelile strămoșului său din Israelul antic. Iuda Iscarioteanul, căci despre el vorbim, reprezentant al tipologiei isteţului subversiv și trădător, este condamnat pe vecie să sufere oprobriul istoriei pentru oricât ar ţine ea. Portretul său a părăsit cercul credincioșilor și a intrat în mentalul colectiv, unde nimeni nu caută să îl înţeleagă deplin. Ideea că am putea împărţi trăsături de caracter cu acest personaj care L-a trădat pe Iisus nu încape în imaginaţia colectivă. Nimeni nu vrea să fie ca el sau să aibă prieteni ca el. Cu toate acestea, „umanitatea sa era perfect autentică și este absolut identică cu a noastră, (…) iar personalitatea sa relevă o condiţie mentală foarte similară conștiinţei obișnuite a oamenilor de azi”, apreciază profesorul Uraguchi, de la Universitatea de…

Semnele Timpului.ro